NL | FR | LU
Peoplesphere

Het ACV wint sociale verkiezingen.

Vandaag maakte de FOD WASO de resultaten van de sociale verkiezingen bekend. Helemaal definitief zijn deze cijfers nog niet want sommige verkiezingen moeten nog doorgaan en een deel resultaten moeten nog verwerkt worden. De contouren zijn wel duidelijk. Het ACV haalt maar liefst 57,50% van de zetels in de comités PB en 55,71% van de zetels in de ondernemingsraden!

“Het ACV doet het opnieuw uitstekend. We stellen vast dat het ACV de sociale verkiezingen op zeer overtuigende wijze heeft gewonnen. We halen de absolute meerderheid van de zetels in heel het land, zowel voor het Comité Preventie en Bescherming als voor de Ondernemingsraad. Het ACV is ook de grootste in alle kiescolleges. Zowel de bij de jongeren, de arbeiders , de bedienden en ook bij de kaders. Wie de tour de France afsluit met 50 minuten voorsprong op de rest is de overduidelijke winnaar,” stelt ACV voorzitter Marc Leemans vast.

“Meer dan ooit was het belangrijk dat werknemers hun afgevaardigden konden verkiezen en mandateren”, zegt Leemans. “Sociaal overleg in ondernemingen draait al maanden op zeer hoog toerental. Veilig en gezond kunnen werken is een enorm grote bekommernis. Het is dan ook geen toeval dat het ACV het in de ziekenhuizen en rusthuizen bijzonder goed doet. Het belang van de sociaal overleg verklaart ook waarom, ondanks de buitengewone omstandigheden, de deelname van kiezers aan de sociale verkiezingen nog zeer hoog is.”

De voorlopige nationale resultaten betreffen 94,63 % van de ondernemingen. Werden in aanmerking genomen de resultaten die door de ondernemingen uiterlijk op dinsdag 8 december 2020 werden gecommuniceerd aan de FOD Werk. Deze resultaten zijn de volgende (verdeling van de stemmen) :

Voor de ondernemingsraad :
ACLVB – 13,13 %
ACV – 50,28 %
ABVV – 34,97 %
NCK – 1,01 %
Individuele lijsten – 0,60 %

Voor het comité voor preventie en bescherming op het werk :
ACLVB – 13,19 %
ACV – 51,36 %
ABVV – 35,45 %

 

Bron : ACV – FOD WASO

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.