NL | FR | LU
Peoplesphere

Antwerpse werkgevers zitten met veel vragen na provinciale beslissingen.

Heel wat Antwerpse werkgevers zitten met specifieke vragen na de bijkomende maatregelen van de provincie. De vragen gaan onder meer over tijdelijke werkloosheid, werkgerelateerde verplaatsingen, steunmaatregelen en wat te doen wanneer jobstudenten door de nieuwe maatregelen niet kunnen werken.. Die zijn logische vragen, aldus  hr-dienstengroep Liantis.

Veel werkgevers in de provincie Antwerpen zitten met vragen nu ze onder meer door de avondklok vroeger moeten sluiten of door de andere maatregelen minder werk hebben en bijgevolg ook minder omzet genereren.

“Sommige vragen zijn natuurlijk herkenbaar vanuit de periode van de totale lockdown”, zegt Matthias Debruyckere van het kenniscentrum bij Liantis. “Maar het is natuurlijk logisch dat werkgevers opnieuw op zoek gaan naar informatie zodat ze zich aan alle regels kunnen houden en anderzijds ook een beroep kunnen doen op de steunmaatregelen waar ze recht op hebben. Daarnaast zijn er ook nieuwe situaties zoals ondernemers – denk maar aan hoteluitbaters – die overwegen om vrijwillig te sluiten omdat teveel klanten annuleren. Hebben zij recht op premies? En wat met hun medewerkers die ze dan eventueel in tijdelijke werkloosheid plaatsen? We merken dat wel duidelijk leeft bij de ondernemers.”

De vijf meest voorkomende vragen

Hieronder de meest voorkomende vragen die ze bij Liantis binnenkrijgen van de Antwerpse ondernemers én de antwoorden.

Ik moet verplicht sluiten. Kan ik dan tijdelijke werkloosheid inroepen voor mijn werknemers? “Hierbij denken we onder meer aan fitnesscentra. Het antwoord is: ja, dat kan zeker en vast nog tot 31 augustus en dit nog steeds volgens de regels van de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona. Je moet je medewerkers hier bovendien ook goed over informeren en dat kunnen bewijzen bij latere controles.”

Wat nu met mijn jobstudenten? – Als je verplicht moet sluiten, spreken we van overmacht en kan je jouw jobstudenten dus niet langer tewerkstellen. Zolang de sluiting geldt, kan je het contract met de jobstudent dus niet uitvoeren. Je moet ook geen loon betalen. De jobstudent komt wel niet in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid,” aldus Matthias Debruyckere van het kenniscentrum bij Liantis. “Mochten de maatregelen versoepelen en je jobstudent kan terug komen werken, dan kan het contract verder uitgevoerd worden. Verwittig uiteraard zo snel mogelijk je jobstudent over de situatie.”

Ik zie mijn omzet dalen en wil vrijwillig sluiten. – Kan ik dan tijdelijke werkloosheid inroepen voor mijn werknemers? “Beslis je zelf om te sluiten, dan is er juridisch gezien geen sprake van overmacht. Daarom is het voorlopig onzeker of je voor je werknemers tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona kan inroepen. Liantis heeft dit nagevraagd bij de bevoegde overheidsinstanties (RVA) om vervolgens een pasklaar antwoord te kunnen bieden. Ondertussen raden we werkgevers aan om in overleg met hun werknemer andere vormen van onderbreking in te zetten, bv. verlof, toegestane afwezigheid, recup van overuren…”, vertelt Matthias Debruyckere.

Ik kies er zelf voor om mijn zaak te sluiten door een gebrek aan inkomsten en/of klanten. Op welke steunmaatregelen kan ik dan een beroep doen? –“Ofwel is de impact zo groot dat je gedwongen wordt jouw activiteit tijdelijk (minstens zeven dagen) stop te zetten. In dat geval kom je in aanmerking voor het crisis-overbruggingsrecht”, licht Karel Van den Eynde van het kenniscentrum bij Liantis toe. “Als je omzetverlies ervaart (minstens 10% tegenover het tweede kwartaal van 2019), maar je werkt wel verder – en je behoort tot een van de sectoren die na 3 mei 2020 weer zijn opgestart (horeca, niet-voedingswinkels, kappers, marktkramers …) – dan heb je mogelijk recht op de relance-uitkering. Daarnaast kan je ook altijd je voorlopige bijdragen laten verlagen, als je voor dit jaar lagere inkomsten verwacht. Je kan indien nodig ook uitstel of vrijstelling van de bijdragen vragen.”

Voorziet de stad of de provincie nog bijkomende steunmaatregelen voor mij, naast de federale en regionale die al bestaan? – “We raden alle ondernemers in ons land aan om zeker de website van hun gemeentebestuur erop na te lezen of eens te bellen naar de dienst lokale economie van hun gemeente. Soms treffen de gemeentes immers bijkomende maatregelen. Zo rekent de stad Antwerpen voor het tweede kwartaal van aanslagjaar 2020 bepaalde belastingen niet aan en voorziet ze nog een aantal andere maatregelen voor startups en lokale ondernemers. Er zijn ook specifieke maatregelen voor de detailhandel en de horeca. Ten slotte komen ook provincies ondernemingen tegemoet. Zo geeft de provincie Antwerpen bedrijven twee maanden extra de tijd om de provinciebelasting te betalen (tot 5 oktober 2020). Wie moeilijkheden heeft om te betalen, kan betalingsuitstel of een afbetalingsplan vragen”, besluit Karel Van den Eynde van Liantis.

Bron: Liantis

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.