NL | FR | LU
Peoplesphere

Bedrijven volharden in aanbod bedrijfswagens ondanks veranderende fiscale regelingen.

Bedrijven zullen naar verwachting hun aanbod aan bedrijfswagens in de nabije toekomst blijven handhaven, volgens het recent uitgebrachte mobiliteitsrapport van PwC België. De professionele dienstverlener sprak met 23 wagenparkbeheerders, die 41.000 Belgische werknemers vertegenwoordigen: slechts één bedrijf is van plan in de toekomst te stoppen met het aanbieden van bedrijfswagens aan werknemers. Ondanks de introductie van mobiliteitsbudgetten en veranderende fiscale regelingen verkiezen werkgevers het aanbieden bedrijfswagens en zien ze die duidelijke voorkeur ook bij werknemers.

Voor het tweede jaar op rij publiceerde PwC België zijn Mobiliteitsrapport, gebaseerd op diepgaande interviews met wagenparkbeheerders van 23 bedrijven in heel België, die samen ongeveer 41.000 medewerkers vertegenwoordigen. Het rapport biedt een genuanceerde kijk op de strategieën die door verschillende werkgevers worden gehanteerd en enkele algemene trends die sinds vorig jaar naar voren zijn gekomen. Bovendien moeten bedrijven, met nieuwe maatregelen van de recent geinstalleerde regering op til voor de bedrijfswagens, voorbereid zijn om snel en effectief te schakelen. Daarbij moeten ze waken op de tevredenheid van werknemers tegelijk voldoen aan nieuwe regelgeving.

Bart Van den Bussche, Partner en Reward Lead, PwC België: “Nu organisaties blijven worstelen met de dubbele uitdagingen van duurzaamheid en kosteneffectiviteit, is de behoefte aan innovatieve en aanpasbare mobiliteitsstrategieën dringender dan ooit.”

Duidelijke keuze voor bedrijfswagens

Hoewel de roep om het systeem van bedrijfswagens af te schaffen steeds luider wordt en er al verschillende wetgevende initiatieven zijn genomen om bedrijfswagens fiscaal minder aantrekkelijk te maken, blijven ze alomtegenwoordig in verloningspakketten. Alle respondenten gaven aan bereid te zijn een bedrijfswagen te bieden aan minstens een deel van hun personeel. Tegelijk lijkt het federaal mobiliteitsbudget onvoldoende terrein te winnen: 40% van de respondenten biedt hun werknemers de optie om gebruik te maken van het federaal mobiliteitsbudget; het gebruik is slechts met 2,5% gestegen vergeleken met vorig jaar.

Het Mobiliteitsrapport van PwC België belicht verschillende redenen die een bredere implementatie belemmeren. Zo zijn de complexiteit van de wetgeving, de administratieve last en het gevoel van ongelijke behandeling onder werknemers die niet in aanmerking komen voor een bedrijfswagen, belangrijke drempels. Het rapport toont duidelijk aan dat bedrijven niet tegen het federaal mobiliteitsbudget zijn, maar dat verdere invoering is gestagneerd omwille van die drempels.

Bart Van den Bussche, Partner en Reward Lead, PwC België: “Hoewel mobiliteitsbudgetten een substantiële kans bieden om werknemers meer vrijheid te geven in hun mobiliteitskeuzes, is het cruciaal dat de onlangs geïnstalleerde regering ervoor zorgt dat nieuwe maatregelen geen excessieve administratieve last voor bedrijven opleggen en zo toegankelijk mogelijk kunnen worden geïmplementeerd. De wijziging van het federaal mobiliteitsbudget zoals geïntroduceerd in het regeerakkoord is daarom veelbelovend. Hoewel we moeten wachten op meer concrete elementen en details, merken we dat dit een grote stap in de goede richting is: naar een realistisch, multimodaal mobiliteitslandschap.”

Elektrificatie op komst

De elektrificatie van het wagenpark lijkt verdere vooruitgang te hebben geboekt. Specifiek heeft 68% van de respondenten de intentie uitgesproken om alleen elektrische voertuigen aan te bieden, zij het met uitzonderingen waar absoluut noodzakelijk. De geïmplementeerde wetswijzigingen blijken hun effect dus niet te missen. Terwijl uit het vorige mobiliteitsrapport bleek dat net geen 60% van de respondenten enkel volledig elektrische voertuigen aan hun werknemers aanbood (voor nieuwe bestellingen, aangezien bestaande leasecontracten gecontinueerd worden), is dat percentage nu gestegen naar 68%.

Een ander aanzienlijk deel (ongeveer 21%) van de bedrijven biedt nog steeds verschillende type voertuigen aan, maar werkt met een Total Cost of Ownership (TCO) budget dat voertuigen met lage of geen uitstoot bevoordeelt. Een trend naar toenemende elektrificatie lijkt volledig aan de gang te zijn.

Oplaadstress

Binnen de respondentengroep van PwC België biedt ongeveer 87% van de respondenten thuislaadapparatuur aan, wat een opmerkelijke daling markeert vergeleken met vorig jaar (94%). Een mogelijkheid die is opgemerkt in de bredere markt, maar niet regelmatig door de respondenten werd benoemd, is dat bedrijven niet langer een thuislaadstation aanbieden binnen de TCO, maar het enkel aanbieden binnen een flexibel inkomenplan om de stijgende wagenpark kosten te beperken.

De terugbetaling van kosten voor het thuisladen van elektrische voertuigen is al heel lang een hot topic. De belastingdienst heeft immers de afgelopen jaren het standpunt gehandhaafd dat vergoeding voor elektriciteitskosten met betrekking tot thuisladen alleen kon worden gebaseerd op de werkelijke kosten die de gebruiker heeft gemaakt. Dit vormde aanzienlijke uitdagingen voor werkgevers, aangezien het praktisch onmogelijk was om de kosten van de gebruikte elektriciteit voor laden individueel te bepalen.

In de praktijk schakelde bijna elke werkgever over op het gebruik van het CREG-tarief voor de vergoeding van elektriciteitskosten. Volgens onze enquête gaf meer dan 85% van de respondenten aan dat zij dit tarief gebruiken voor deze kosten, terwijl minder dan 5% aangaf in staat te zijn de werkelijke kosten te vergoeden. Pas aan het eind van vorig jaar kregen werkgevers juridische zekerheid dat het gebruik van een bepaald CREG-tarief acceptabel is voor de belastingautoriteiten, na de publicatie van een circulaire (2024/C/77) door de administratie. Hoewel dit momenteel een voorlopige tolerantie is, is het een positieve ontwikkeling en hopelijk zal deze positie worden gevalideerd door de nieuw aangestelde minister en regering.

Een ander veelvoorkomend probleem met betrekking tot thuisladen en het aangeboden laadstation is de toegankelijkheid ervan. Onze enquête onthult dat tweederde van onze respondenten aangaf dat ze doorgaans een semipublieke laadinstallatie voor hun werknemers voorzien. De overgebleven respondenten gaven aan dat ze aanvankelijk een strikt persoonlijke laadinstallatie aanbieden, maar dat het mogelijk is deze open te stellen voor anderen, waardoor het een semipublieke installatie wordt.

Naast thuislaadoplossingen is er een voortdurende discussie over het volledig privé houden van de laadinfrastructuur of het overstappen naar semi-publieke laadstations die beschikbaar komen voor het grote publiek. Naast het praktische ongemak van het openstellen van parkeerplaatsen voor externe forenzen die de infrastructuur gebruiken, spelen (lokale) regelgeving vaak een rol in de beslissing om geen semi-publieke laadoplossing te bieden.

Bart Van den Bussche, Partner en Reward Lead bij PwC België, benadrukt: “Juridische zekerheid over laadkosten is noodzakelijk om de elektrificatie van wagenparken te ondersteunen.”

 

Bron: 2025 Mobility Report van PwC België

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.