NL | FR | LU
Peoplesphere

België in de top 10 van de Global English Proficiency Index omtrent de Engelse taalvaardigheid.

EF Education First (EF) publiceerde vandaag de 2022-editie van zijn EF English Proficiency Index (EF EPI). Deze analyseert gegevens omtrent de Engelse taalvaardigheid van 2,1 miljoen niet moedertaalsprekers in 111 landen en regio’s. Nederland behoudt de toppositie, terwijl Singapore naar de tweede plaats springt en zo opnieuw in de top drie terechtkomt. Ze zijn hiermee de eerste ASEAN-natie die daar in slaagt sinds 2018. België staat ook in de top 10.

Ondanks het feit dat ons veelzijdige land drie officiële talen heeft (Frans, Nederlands en Duits), scoren we goed in het Engels en staan we op de 6de plaats in de ranglijst.
“De index van dit jaar weerspiegelt het effect van de pandemie – van een zorgwekkende daling van de Engelse taalvaardigheid onder jongeren tot een verrassend hoge taalvaardigheid buiten de grote steden, wat gevolgen heeft voor telewerk”, aldus Kate Bell, auteur van de EF EPI.

De EF EPI is gebaseerd op de resultaten van de EF Standard English Test (EF SET), ’s werelds eerste gratis gestandaardiseerde Engelse test die gebruikt wordt door duizenden scholen, bedrijven en overheden over de hele wereld.

Voor België zijn de belangrijkste bevindingen als volgt:

– In vergelijking met de 111 beoordeelde landen/regio’s scoort België over het algemeen zeer goed.

– Het Vlaamse deel van het land trekt de score omhoog: uit de cijfers blijkt namelijk dat de Nederlandstalige gebieden zoals Limburg, Antwerpen, West-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen zich onderscheiden van de Franstalige gebieden door hun zeer goede beheersing. Het Brussels Gewest zet de Vlaamse prestatie voort, gevolgd door Luik, Henegouwen, Luxemburg, Waals-Brabant en Namen, die de kloof dicht met een matig niveau.

– Grote steden zoals Brugge, Antwerpen, Gent, Leuven, Brussel en Luik hebben nog steeds de beste Engelse taalvaardigheid.

– In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn het niet de jongere leeftijdsgroepen met de hoogste scores, hoewel de taalvaardigheid van 18- tot 20-jarigen wereldwijd gezien hoog blijft. Respondenten van 26-30 jaar domineren dit jaar de ranglijst, gevolgd door 31-40 en 21-25 jaar.

– Vrouwen scoren in België gemiddeld lager dan mannen en dit jaar is die genderkloof nog groter geworden.

 

Bron: Education First

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.