Uit een recent data-onderzoek van internationaal rekruteringskantoor Robert Walters blijkt dat het aantal finance professionals die de Big 4 verlaten blijft toenemen. Ook in België is dat het geval. Maar waar in Nederland de Big 4-verlaters vooral naar e-commerce bedrijven trokken, koos Belgische talent voor meer uiteenlopende organisaties, waaronder supermarktketens. Hoe komt dat? Marie Parmentier, specialist in het rekruteren van finance professionals, licht toe.
Robert Walters analyseerde werknemersdata van socialenetwerksite LinkedIn. Daaruit blijkt dat in 2021 in België maar liefst 670 finance professionals vertrokken bij een van de 4 grote audit & consulting bedrijven. In 2020 waren dat er ‘slechts’ 370. Een forse stijging dus.
Ook naar welke bedrijven deze Big 4-verlaters zoal trokken werd onderzocht door Robert Walters. In Nederland bleek dat het vooral gaat om grootbanken zoals ING, Rabobank en ABN AMRO. Maar ook tech- en e-commercebedrijven zoals als ASML, Booking.com en bol.com waren populair. “In België ligt dat anders”, vertelt Marie, “al zijn er toch enkele gelijkenissen met Nederland. Er zijn heel wat professionals die richting verschillende banken trekken, waaronder Belfius, BNP Paribas Fortis en KBC. Ook adviesbedrijven als BDO, Accenture en Trifinance blijken erg in trek.
Voor finance professionals biedt de banksector flink wat mooie uitdagingen. Deze sector ontwikkelt zich steeds meer als fintechs en worden meer een IT-serviceplatform dan een traditionele bank. Logisch dus dat veel financieel talent dat niet per se vertrouwd is met de bankwereld toch daar aan de slag kan.”
Verschil in nieuwe werkgevers
Waar zit dan het verschil met Nederland? Bij onze noorderburen gingen finance professionals veel vaker aan de slag bij e-commerce- en techbedrijven. Vooral booking.com en bol.com, maar ook takeaway.com blijken populair. In België is dat niet het geval. De e-commercegiganten staan hier zelfs niet in de top 10. In plaats daarvan trokken financials naar supermarktketens (Colruyt en Delhaize) of naar andere instanties zoals KU Leuven of de Europese Commissie.
België is terughoudend
Het vertrek naar banken gebeurt ook in België, maar veel minder naar technologie en e-commercebedrijven. Waarom niet? “Nederlandse bedrijven speelden jaren geleden meteen goed in op de stijgende nood aan e-commerce. In België bleven we wat achter, waardoor er nu nog altijd een groot verschil zit in hoeveel we online aankopen. Die terughoudendheid ten opzichte van nieuwe verkoopkanalen is misschien wel de reden dat België geen volwaardige concurrenten voor bedrijven als Bol.com of Coolblue kan voorleggen”, vertelt Marie.
In 2020 werd er alleen in Nederland 26,6 miljard uitgegeven aan online aankopen en de omzet van online webwinkels blijft groeien. (Bron: Emerce.nl). Ook in België worden er forse stijgingen gemeten, maar toch blijft er een kloof bestaan. Nederlanders waren dus sneller mee met het hele e-commerce gebeuren, en dat kan ook een verklaring zijn waarom professionals daar sneller de overstap durven maken naar deze bedrijven, en Belgische talent op zoek gaat naar andere opties.
Big 4: professionals vertrekken sneller en vaker
Het blijft wel opvallend dat er steeds meer mensen vertrekken bij de Big 4. Volgens Marie speelt de grote werkdruk daar een rol in. “Zeker jonge professionals hechten veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé. En hoewel de werkdruk binnen andere organisaties dan de Big 4 bedrijven niet altijd per se minder is, is deze wel gelijkmatiger verdeeld over het jaar.”
Ook de 3.6 jaar die finance professionals gemiddeld bij de Big 4 doorbrengen, lijkt steeds minder echt zo lang volgehouden te worden. Voor sommige medewerkers is al na 2 jaar duidelijk dat de Big 4 eigenlijk niet echt iets voor hen is. Desondanks blijft een periode bij de Big 4 volgens Marie een uitstekende uitvalsbasis voor een verdere loopbaan. “Je krijgt er een geweldige opleiding en je werkt samen met verstandige en gedreven mensen. Als het werk uiteindelijk toch niet bij jou past, heb je toch een uitstekende basis en kan je bij bijna elk ander bedrijf aan de slag. Big 4-verlaters die op zoek zijn naar een volgende stap, zien we vaak in een controlling functie stappen.
Organisaties zijn naarstig op zoek naar Controllers, maar hebben moeite om ervaren controlling professionals aan te trekken. Voor hen is die toename aan Big 4-verlaters dus meer dan welkom, en zijn ze dan ook bereid om hen de nodige ondersteuning te bieden in hun volgende carrièrestap, zodat ze snel operationeel zijn”, besluit Marie Parmentier.