De Belgische werknemer is klaar voor een moderner verloningssysteem en meer flexibiliteit in zijn loonpakket, zo blijkt uit een recent onderzoek bij 2.000 werknemers. Veranderende loopbaanbehoeften zorgen ervoor dat de individualisering van het compensatiepakket steeds aantrekkelijker wordt voor zowel werknemers als werkgevers. Momenteel ontbreekt echter het juridische kader om deze flexibiliteit optimaal te organiseren.
Uit het onderzoek van Acerta bleek dat Belgen massaal meer flexibiliteit in hun job zouden willen integreren. Dat de behoeften van de werknemers sterk kunnen verschillen van persoon tot persoon, is hierbij geen verrassing. Deze flexibiliteit kan onder meer verwezenlijkt worden door komaf te maken met het traditionele tijds- en plaatsgebonden werken of door het invoeren van het zogenaamde ‘cafetariaplan’, waarbij de werknemer de mogelijkheid krijgt individuele keuzes te maken over de invulling van zijn loonpakket. Deze vorm van flexibele verloning brengt heel wat voordelen voor de werkgever: het is een goede manier om werknemers blijvend te engageren en zo een duurzamer bedrijfsklimaat op te bouwen. De implementatie van dergelijke variabele maatregelen maakt een werkgever anno 2015 niet alleen aantrekkelijker voor potentiële kandidaat-werknemers, maar geeft de werknemers zelf ook meer beslissingsvermogen, waardoor hun betrokkenheid en jobtevredenheid stijgen.
Flexibel omspringen met de klassieke werkomgeving
In het onderzoek werd in eerste instantie gepeild naar de flexibiliteitsbehoeften van werknemers. Hieruit kwamen enkele opmerkelijke cijfers naar voren. Zo gaf maar liefst 76% van de deelnemers aan gebruik te willen maken van de mogelijkheid gedurende bepaalde periodes van de loopbaan meer te werken om deze extra uren later in hun loopbaan op te nemen. Vooral jongere werknemers zijn hierbij vragende partij. Dit blijkt dus een belangrijke troef voor werkgevers die op zoek zijn naar een grotere instroom van jonge werknemers. De Belg staat er verder ook voor open om te onderhandelen over de hoeveelheid uren die hij werkt: 51% van de respondenten wil meer uren te werken als zij daarvoor het normale loon uitbetaald krijgen. Dit moet voor hen dus niet betaald worden met een overloontoeslag. Ook hierin tonen jongere werknemers meer interesse.
Ook de flexibiliteit rond tijds- en plaatsgebonden werk wordt populairder: 84% van de respondenten geeft namelijk aan dat het belangrijk is zelf te kiezen wanneer de werkuren gepresteerd worden. Voor zo’n 69% is ook de locatie van belang. Deze behoeftes stijgt ook met leeftijd.
Loonpakket als menu om in te spelen op individuele keuzes
Bedrijfswagens blijven hun populariteit behouden, maar met een belangrijke nuance: slechts 11,8% van de ondervraagde werknemers is bereid om zijn nettoloon met meer dan 100 euro/maand te laten dalen voor een firmawagen. Maar ondanks de wetenschap dat de bedrijfswagen een favoriet blijft, is het net niet de meest geliefde keuze van de Belg. Maar liefst 24% van de ondervraagden verklaart bereid te zijn om een deel van hun loon in te ruilen voor extra vakantiedagen. Vooral de categorie werknemers tussen 26 en 40 jaar zou (jonge gezinnen) met 27,9% deze keuze maken. Ook de omgekeerde vraag wordt gesteld: 19% van de werknemers zou zijn vakantiedagen graag omgezet zien in wat extra loon. Deze keuze wordt vooral gemaakt door mannen. Vanaf 40 jaar daalt de appetijt voor deze maatregel echter zichtbaar. Tenslotte nog een opmerkelijke vaststelling: slechts 6% van de respondenten is bereid om een gedeelte van zijn loon in te zetten voor bijkomende opleidingen die door de werkgever worden betaald.
37% van de werknemers is bovendien bereid om in de toekomst een financiële stap terug te zetten in ruil voor een minder zwaar takenpakket. In de leeftijdscategorie van meer dan 50, op wie deze maatregel effectief zou kunnen worden toegepast, daalt de interesse in deze mogelijkheid genoeg echter tot iets meer dan 32%.
Hoe omzetten in de praktijk
De werkgever kan nu al de eerste stappen zetten in de richting van een flexibeler beleid. Een geïndividualiseerd loonpakket en individuele afspraken inzake flexibiliteit van de organisatie van het werk zijn een goede manier om de werktevredenheid van je personeel op te krikken. Werknemers gaan hierdoor immers bewuster om met hun loonpakket en hun arbeidstijd en weten ook beter welke voordelen de werkgever voor hen voorziet. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de werknemer op verschillende momenten de kans krijgt om zijn vorige keuzes aan te passen.