Nu bedrijven beslissen over nieuwe manieren van werken na de pandemie, verwachten drie van de vijf (62%) werknemers in België dat zij meestal of altijd op kantoor of op locatie zullen moeten werken, maar slechts de helft (44%) wil dat. Bijna twee derde van de werknemers heeft door thuiswerken een betere balans tussen werk en privéleven. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van WTW, een wereldwijd adviesbureau.
Bijna een derde (30%) zegt het liefst altijd of meestal thuis te werken, maar slechts 16% denkt dat dit zal worden toegestaan, terwijl 26% zegt de voorkeur te geven aan een gelijke verdeling tussen kantoor en thuis. Bijna twee derde (64%) van de werknemers geeft aan dat zij door thuiswerken een betere balans hebben tussen werk en privéleven
Uit het onderzoek van WTW onder 1020 Belgische werknemers komt een enorme verschuiving in werkpatronen naar voren: 78% van de werknemers zei voor de pandemie altijd of meestal op kantoor of op locatie te werken, en slechts 10% zei altijd of meestal thuis te werken.
Raymond Wammes, Director Works, Rewards & Careers bij WTW, zegt: “Thuiswerken is absoluut een blijvertje en de kunst voor werkgevers zal zijn om dit op de juiste manier te gaan organiseren. In deze uitdagende arbeidsmarkt moeten bedrijven begrijpen wat hun personeel wil en nodig heeft als ze het beste talent willen aantrekken en behouden. Flexibiliteit in werk staat zeer hoog op de wensenlijst tegenwoordig. Mensen die meer flexibiliteit willen dan ze nu krijgen, zullen eerder van baan veranderen, ondermaats presteren of een burn-out krijgen.”
Thuiswerken is een belangrijke factor geworden op een concurrerende arbeidsmarkt. Bijna de helft (44%) van degenen die op afstand willen werken maar niet de mogelijkheid daartoe hebben, zegt van baan te willen veranderen. Flexibel werken is nu de op drie na belangrijkste factor bij het aantrekken van talent.
Elke mismatch kan leiden tot risico’s rond de betrokkenheid en prestaties van werknemers. Ruim een kwart (28%) van degenen die tevreden zijn met hun manier van werken, zegt burn-out klachten te ervaren, maar dat stijgt tot 42% voor degenen die meer willen thuiswerken.
Wammes voegt toe: “Werken op afstand heeft voor- en nadelen: de een is blij met de grotere flexibiliteit, maar de ander mist misschien de teamsfeer van het kantoor. Werkgevers moeten hun werknemers ondersteunen en het juiste evenwicht vinden om de betrokkenheid en het welzijn te maximaliseren.”
Uit het onderzoek kwamen ook enkele nadelen van thuiswerken naar voren. Een derde (34%) denkt dat het schadelijk is voor hun loopbaanontwikkeling, en dat percentage loopt op tot 55% onder Generatie Z. De helft (52%) zegt dat ze zich door op afstand werken minder verbonden voelen met hun team.
Bron: de 2022 Global Benefits Attitudes Survey wordt om het jaar gehouden. Het onderzoek werd uitgevoerd in januari 2022, en er werden 35.549 werknemers in 23 landen ondervraagd, waaronder 1020 in België. De respondenten werken bij grote en middelgrote particuliere werkgevers, in een breed scala van industrieën.