De Belgische pensioenfondsen lieten in 2017 een bevredigende mediaanopbrengst van +6,1% optekenen, wat dicht bij het resultaat van het jaar ervoor (5,6%) ligt. Dit toont de Pension Investment Performance Survey (PIPS) van Mercer, die een kwart van de pensioenfondsen in België analyseert. De beste opbrengsten werden genoteerd in de opkomende aandelenbeurzen, de aandelenbeurzen van de eurozone en de vastgoedsector, met een respectievelijk opbrengst van +20.7%, +14.0% en +14.3%.
Mercer analyseert met zijn Pension Investment Performance Survey (PIPS) elk jaar 80 actieve pensioenfondsen, wat neerkomt op ongeveer 50% van het aantal actieve fondsen in België. Een steekproef bij een veertigtal fondsen brengt aan het licht dat de Belgische pensioenfondsen in 2017 een correcte mediaanopbrengst van +6,1% opgeleverd hebben. “In vergelijking met de opbrengst van 2016 (+5,6%), gaat het om een stabiele mediaanopbrengst”, zegt Willy Santermans, actuaris bij Mercer.
Met een opbrengst van +11.0% presteerden aandelen merkelijk beter dan obligaties (+1.4%). De beste opbrengsten werden genoteerd in de opkomende aandelenbeurzen, de aandelenbeurzen van de eurozone en de vastgoedsector, met een respectievelijk opbrengst van +20.7%, +14.0% en +14.3%. Het zwakste rendement werd bereikt door investeringen in de obligatiesector met, zoals hierboven al vermeld, een bescheiden winst van 1.4%.
“Aandelen hebben beter gepresteerd dan obligaties omdat de economische situatie aanzienlijk verbeterd is. Obligaties stijgen in waarde als de interestvoet daalt. Dat was vorig jaar niet het geval aangezien de interestvoeten al zo laag waren dat er weinig ruimte was voor een verdere daling”, zegt Willy Santermans.
Op lange termijn – het investeringsperspectief dat het beste overeenkomt met de objectieven van pensioenfondsen – is de algemene situatie eveneens positief. Op een periode van 5, 10, 15, 20 en 25 jaar bereiken bedrijfspensioenfondsen een respectievelijke opbrengst van +7.4%, +4.1%, +5.6%, +4.7% en +6.0% per jaar. Rekening houdend met de inflatie komt dit overeen met respectievelijk +6.0%, +2.3%, +3.6%, +2.8% en +4.1% per jaar.
De verdeling van de activa over aandelen en obligaties bleef in grote lijnen hetzelfde tussen 2016 en 2017, wat erop wijst dat Belgische pensioenfondsen hun portefeuille regelmatig herbekijken om in lijn te blijven met hun strategische vermogensallocatie.
“De fondsen doen een herverdeling om zich in lijn te stellen met de strategische allocatie van investeringen. Veronderstel bijvoorbeeld dat een fonds is verdeeld in de helft aandelen en de helft obligaties. Vorig jaar zagen we een opbrengst van meer dan +11% op aandelen en +1,4% op obligaties. Op het einde van het jaar zie je dan een verdeling van meer dan de helft in aandelen, ten koste van de obligaties. Daarom hebben pensioenfondsen nu de neiging om hun aandelen te verkopen en obligaties te kopen om zo het evenwicht terug te brengen naar 50/50”. Nog volgens Santermans wordt 90% van de bestudeerde fondsen door Belgen beheerd.
Bron : Mercer