NL | FR | LU
Peoplesphere

Bijna één ontvanger van maaltijdcheques op twee moet besparen op voeding wegens inflatie.

Al meer dan een jaar maakt België de hoogste inflatie mee in bijna 50 jaar. 50% van de begunstigden van maaltijdcheques zijn gedwongen te bezuinigen op voeding, ook al is dit het laatste waar ze op zouden willen besparen. Een opvallende stijging want in 2021 was dit nog maar 3 op de 10. De helft van de ontvangers geeft aan sterk afhankelijk te zijn van hun maaltijdcheques om boodschappen te kunnen doen. Voor werknemers die het minst verdienen is dit zelfs 79%.

Maaltijdcheques spelen dus meer dan ooit een essentiële rol om het maandelijks voedingsbudget van werknemers in evenwicht te houden. Dit blijkt uit de meest recente studie die Listen heeft uitgvoerd bij een representatieve steekproef van 1.102 begunstigde werknemers in opdracht van VIA, de vereneniging van uitgevers van cheques.

In België ontvangt één op twee werknemers maaltijdcheques. De afgelopen jaren heeft deze extra koopkracht veel huishoudens een noodzakelijk voedingsbudget geboden. Dit geldt vooral voor jonge werknemers en gezinnen met een laag inkomen, voor wie maaltijdcheques een belangrijk onderdeel uitmaken van het voedingsbudget. In de huidige inflatiecontext geeft 79% van de begunstigden met een lager salaris aan dat de maaltijdcheque een essentiële rol speelt bij het in evenwicht brengen van hun maandelijkse voedingsbudget. Het moment waarop ze deze gebruiken maakt dit ook duidelijk: nijna de helft van de begunstigden gebruikt hun maaltijdcheques binnen twee weken na ontvangst.

In de loop der jaren is de tevredenheid van de begunstigden over dit hulpmiddel onveranderd gebleven. Uit de studie blijkt dat 8 op de 10 werknemers tevreden zijn met de extra Belgische koopkracht die de maaltijdcheque hen biedt. De begunstigden zouden ook graag de waarde van de cheques zien verhogen. Dit plafond, momenteel beperkt tot 8 euro, is sinds 2016 niet meer aangepast. Daardoor wenst 85% van de begunstigden dat het maximumbedrag wordt verhoogd tot 12 euro en 96% tot minstens 10 euro.

Sven Marinus, voorzitter van VIA, verklaart: “De maaltijdcheque wordt steeds belangrijker. Het bewijs? In één jaar tijd zijn er 200.000 nieuwe begunstigden en 15.000 extra bedrijven die deze extra koopkracht verstrekken. Dit bevestigt het belang ervan en het vertrouwen dat de verschillende partijen stellen in het extralegale voordeel om de koopkracht van de Belgen op peil te houden. De maaltijdcheque zorgt voor een waardevol voedingsbudget voor werknemers. Onze Belgische handelaren profiteren rechtstreeks van deze verhoging, aangezien de maaltijdcheques alleen op het Belgisch grondgebied kunnen worden besteed.”

Eerste schattingen van wat maaltijdcheques betekenden voor België in 2022

  • Aantal begunstigden in 2022: meer dan 2,8 miljoen begunstigde werknemers
  • Aantal aangesloten handelaren: meer dan 30.000
  • Aantal bedrijven dat dit extralegale voordeel toekent: meer dan 150.000 bedrijven
  • Het positieve effect wat dit inhoudt aangezien Belgen op maaltijdscheques rekenen voor hun voedselbudget: onmisbaar voor 80% van de werknemers in België
  • Voedselkoopkracht in België : de maaltijdcheque kan enkel in België worden gebruikt

 

Bron: VIA – Voucher Issuers Association

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.