NL | FR | LU
Peoplesphere

Meer zelfstandigen investeerden in hun aanvullend pensioen.

In 2022 investeerden opnieuw meer zelfstandige ondernemers (+1,2%) in hun aanvullend pensioen. Er werden ook heel wat meer nieuwe polissen afgesloten (+7,1%). Vooral de formule van het Sociaal VAP is populair. Dat blijkt uit gegevens van hr-dienstengroep Liantis: marktleider voor het Vrij Aanvullend Pensioen (VAP) onder de socialeverzekeringsfondsen.

Afgelopen jaar hebben ondernemers opnieuw meer geïnvesteerd in hun aanvullend pensioen. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij iets meer dan 45.000 klanten-ondernemers in 2022. Nadat het aantal geïnde premies even stabiliseerde in 2020 – toen de crisis hevig woedde – stijgt het aantal opnieuw jaar na jaar.

“In 2022 steeg het aantal nieuwe polissen met maar liefst 7,1%. Ondertussen groeit het totale aantal zelfstandigen die aan aanvullende pensioenopbouw doen met 1,2% ten opzichte van 2021. Ten opzichte van 2020 gaat het om een stijging van 2,9%”, vertelt Jannick Beyens, expert aanvullende pensioenen bij Liantis.

Gemiddelde bijdrage

De gemiddelde VAP-bijdrage in 2022 bedroeg om en bij de 1.750 euro per ondernemer. “Dat blijft op hetzelfde niveau als de voorgaande jaren”, aldus Jannick Beyens. Dat ondernemers het belang blijven inzien van een aanvullend pensioen, is volgens Liantis een goede zaak. “Heel wat zelfstandige ondernemers in dit land genieten een relatief laag wettelijk minimumpensioen dus een bijkomend appeltje voor de dorst is geen overbodige luxe. Er bestaan heel wat mogelijkheden om dit te doen. Toch blijft het Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen (SVAP) een zeer interessante keuze. Met een Sociaal VAP doet een zelfstandige ondernemer niet enkel aan pensioenopbouw. Het biedt ook extra bescherming bij arbeidsongeschiktheid of ernstige ziekte”, aldus Jannick Beyens, expert aanvullende pensioenen bij hr-dienstengroep Liantis.

“Daarnaast zijn de bijdragen voor het Sociaal VAPZ aftrekbaar als beroepskost. Dus, het netto belastbaar inkomen daalt, waardoor de zelfstandige minder sociale bijdragen betaalt”.

Toekomstblik

Liantis roept ondernemers op om zeker ook dit jaar oog te hebben voor het aanvullend pensioen. “We blijven ondernemers adviseren en informeren over hun sociaal statuut en waar ze recht op hebben in ruil voor de sociale bijdragen die ze elk kwartaal betalen. Maar daarnaast willen we hen zeker ook informeren hoe ze dat statuut kunnen optimaliseren en zo zorgen voor een beter pensioen en een betere sociale bescherming. Ook dit jaar zullen we dus blijven oproepen om – indien mogelijk – te investeren in het aanvullend pensioen”, besluit Beyens.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.