In 2025 geeft 62% van de Belgische werkgevers maaltijdcheques aan hun medewerkers; dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2019 (34%). Daardoor ontvangt vandaag 71% van de werknemers in de privésector maaltijdcheques, tegenover 50% zes jaar geleden. Het gemiddelde jaarlijkse bedrag bedraagt 1.125 euro. Opvallend: 67% van de werkgevers die maaltijdcheques aanbieden, kiest al voor het maximumbedrag van 8 euro per gewerkte dag.
Het merendeel (58%) van de werknemers met maaltijdcheques ontvangt het maximumbedrag, waar ze zelf ten minste 1,09 € per maaltijdcheque aan bijdragen. Dat berekent SD Worx op basis van de loondata van meer dan 1,1 miljoen werknemers bij 37.000 werkgevers in de privésector. Er zijn wel grote verschillen tussen de sectoren en bedrijven, afhankelijk van de afspraken en het inzetten van andere verloningsinstrumenten.
Meest populaire voordeel
Maaltijdcheques zijn het meest populaire extralegale voordeel in België. Ze genieten van een sociale en fiscale vrijstelling, mits enkele voorwaarden voldaan zijn. Zo is het aantal beperkt tot de effectief gewerkte dagen. De maximale waarde van een maaltijdcheque bedraagt momenteel 8 euro, waarbij de werkgever maximaal 6,91 euro bijdraagt en de werknemer minstens 1,09 euro betaalt.
“Ook al bedraagt de loonnorm voor 2025-2026 nul procent, via maaltijdcheques kan een werkgever medewerkers toch iets extra geven. ‘Kan’”, benadrukt Veerle Michiels van SD Worx. ”Want alles is afhankelijk van de financiële draagkracht van de werkgever. Enerzijds draagt hij de automatische loonindexering van de brutolonen en anderzijds kan elk bedrijf verschillende andere looninstrumenten inzetten om zijn medewerkers te motiveren. Voor werkgevers die vandaag al het maximumbedrag van 8 euro toekennen en toch iets extra willen geven, is er goed nieuws: de regering zal immers vanaf 2026 de maximale werkgeversbijdrage in de cheques met 2 euro verhogen. Als deze werkgever de cheques ook met 2 euro verhoogt, dan kan dat buiten de loonnorm. Vanaf 1 januari 2026 kan deze waarde daarom stijgen naar 10 euro per gewerkte dag”, concludeert Veerle Michiels.
Grote verschillen tussen sectoren
Sectoren waar maaltijdcheques het meest ingeburgerd zijn:
- Elektriciteit en gas: 92% van de werkgevers, 100% geeft het maximum
- Delfstoffenwinning: 90% van de werkgevers, waarvan 87% het maximum geeft
- Waterdistributie en afvalbeheer: 87% van de werkgevers; 61% van hen geeft het maximum
- Openbaar bestuur en defensie: 82% van de werkgevers; daarvan geeft 89% het maximum
- Financiële diensten: 82% van de werkgevers, 71% geeft het maximum
Sectoren waar maaltijdcheques minder voorkomen:
- Horeca: slechts 21% van de werkgevers, maar 65% daarvan geeft het maximum
- Landbouw: 39% van de werkgevers, waarvan 62% het maximum geeft
- Privéonderwijs: 47% van de werkgevers; daarvan geeft 64% het maximum
Sectoren die het minst vaak het volledige bedrag geven:
- Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening: 53% van de werkgevers geeft het maximum
- Handel: 55% van de 65% werkgevers met maaltijdcheques
- Industrie: 55% van de 75% werkgevers met maaltijdcheques
In 2025 geeft 75% van de werkgevers in de industrie maaltijdcheques, goed voor 88% van de werknemers. Toch geeft slechts 55% van die werkgevers het maximumbedrag, waardoor 70% van de werknemers met maaltijdcheques effectief maximaal 8 euro per dag ontvangt.
Interessant voor werkgevers
Als een werkgever zijn werkgeversaandeel effectief laat stijgen van 6,91 euro (het huidige maximum) naar 8,91 euro (het nieuwe maximum vanaf 2026), zou het bedrag dat de werkgever kan aftrekken als beroepskosten zelfs stijgen van 2 euro naar 4 euro. Zo recupereert een werkgever ongeveer een kwart van de meerkosten.
Maar let op, dat zou enkel gelden in bovenstaand geval.
Wanneer de maaltijdcheque bijvoorbeeld stijgt van 4 naar 6 euro, geniet de werkgever niet van de verhoogde aftrekbaarheid.
Bron: SD Worx