NL | FR | LU
Peoplesphere

Carrièrebuffering: 42% van de werknemers geeft toe zich voor te bereiden op de zoektocht naar een andere job.

Terwijl Europa zich rond de risicozone van de recessie blijft bevinden, lijkt het erop dat professionals steeds meer het concept van “carrièrebuffering” hanteren. Deze strategische benadering, ook wel “career cushioning” genoemd, bestaat uit het nemen van proactieve stappen om je voor te bereiden op mogelijke veranderingen in je job of op verschuivingen in de markt. Zo creëer je een gevoel van stabiliteit en zekerheid in je carrière.

Een recente enquête van internationale rekruteringsspecialist Robert Walters werpt licht op de strategieën en perspectieven die professionals hanteren om een ‘carrièrebuffer’ te creëren voor het geval er iets misgaat met hun huidige job. Özlem Simsek, managing director bij Robert Walters, deelt haar inzichten.

Werken aan een ‘Carrièreplan B’

Hoewel 55% van de ondervraagde werknemers aangaf liever te blijven waar ze zijn, heeft de woelige economische markt van vandaag duidelijk invloed op de stemming op de werkvloer. Maar liefst 42% van de respondenten heeft al stappen ondernomen om zich voor te bereiden op de zoektocht naar een andere job als ‘voor het geval dat’ tactiek.

Özlem Simsek: “In sommige sectoren zijn werknemers zich scherp bewust van de moeilijkheden die organisaties ondervinden als gevolg van de uitdagende economische omstandigheden. Als professionals in deze sectoren zich zorgen maken, is mijn advies om zich liever vroeg dan laat voor te bereiden op het vinden van een nieuwe job. Het kan geen kwaad om een plan B klaar te hebben.”

Carrièrebuffer tactieken

Op de vraag welke tactieken werknemers gebruiken om een ‘carrièrebuffer’ te creëren, geeft één op de drie professionals toe dat ze de arbeidsmarkt in de gaten houden. Met deze aanpak zorgen werknemers ervoor dat ze op de hoogte blijven van de veranderingen op de arbeidsmarkt en van potentiële kansen. Bovendien heeft 30% van de respondenten hun cv al opgefrist om snel te kunnen reageren als zich een kans voordoet.

36% van de ondervraagde professionals verklaart hun netwerkactiviteiten de afgelopen zes maanden te hebben opgedreven als gevolg van de turbulente economische situatie. Netwerken speelt inderdaad een cruciale rol in het opbouwen van professionele relaties, het uitbreiden van connecties en het verkrijgen van toegang tot nieuwe carrièremogelijkheden. Bovendien werkt een op de vijf professionals samen met een recruiter om de toekomst van hun carrière veilig te stellen. Özlem: “Naast netwerken met vakgenoten en bedrijfsleiders is het inderdaad ook belangrijk om open te staan voor samenwerking met recruiters. Zij kunnen je waardevolle inzichten verschaffen over de arbeidsmarkt in jouw regio of sector. Daarom is het aan te raden om te connecteren met recruiters op Linkedin en je in te schrijven voor job alerts.”

Upskilling blijkt ook een populaire tactiek te zijn om de carrière te bufferen: bijna een op de vier professionals (24%) is bezig met het evalueren van hun vaardigheden en het volgen van aanvullende opleidingen om hun skillset verder te ontwikkelen. Dit suggereert dat professionals het belang inzien van het verbeteren van hun vaardigheden om competitief en inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.

Tot slot is 8% van de professionals een bijberoep of zelfstandige nevenactiviteit aangegaan als alternatieve inkomstenbron.

Het gras is niet altijd groener

Opmerkelijk genoeg gaf 20% van de professionals toe dat zij door hun studie van de arbeidsmarkt en de zelfevaluatie van hun skillset ontdekt hebben dat hun huidige werkgever een beter salaris biedt dan het marktgemiddelde.

Özlem Simsek voegt hieraan toe: “Carrièrebuffering hoeft door werkgevers niet altijd als negatief te worden gezien. In veel gevallen kan het ertoe leiden dat werknemers zich bijscholen, vastberadener zijn om te presteren of meer gaan netwerken – wat een grotere waarde voor het bedrijf oplevert. Er is geen garantie dat degenen die hun carrière bufferen zullen vertrekken. Het is een oud gezegde, maar wanneer werknemers elders op zoek gaan naar mogelijkheden, realiseren ze zich vaak dat het gras niet altijd groener is.”

 

Bron: Robert Walters

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.