NL | FR | LU
Peoplesphere

Corona-effect voelbaar, een derde meer vraag naar griepvaccinaties bij werknemers tegenover 2019.

Dit najaar overwegen bijna één derde meer werknemers een griepvaccinatie in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van Mensura, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, bij 1045 werkende Belgen. Vorig jaar liet 30% van de respondenten zich vaccineren, terwijl op dit moment al minstens 39% van hen een vaccinatie overweegt.

“Tijdens de coronacrisis is het bewustzijn rond virussen en de nood aan bescherming gegroeid, een omslag die zich nu ook in de houding tegenover griepvaccinaties weerspiegelt”, vertelt Gretel Schrijvers, Algemeen Directeur bij Mensura. “Het aantal mensen dat een griepvaccin overweegt kan nog toenemen als het coronavirus een tweede opstoot kent in het land.”

Volgens Mensura is de verwachte stijging van interesse in griepvaccinaties een goed begin, maar blijft het cruciaal om risicogroepen maximaal te beschermen. De Hoge Gezondheidsraad adviseert om 50-plussers, mensen met chronische aandoeningen, zwangere vrouwen, huisgenoten en zorgpersoneel prioriteit te geven voor het griepvaccin. “Maar ook voor degenen die in contact komen met risicopatiënten is het dit jaar absoluut noodzakelijk om zich te laten vaccineren. De griep kan namelijk tegelijkertijd optreden met het coronavirus, waardoor zelfs niet-risicogroepen plots extra kwetsbaar worden. Wij moedigen griepvaccinaties dan ook sterk aan, zowel om zichzelf, maar ook anderen te beschermen”, licht Gretel Schrijvers van Mensura toe.

Zelfbescherming als drijfveer

Uit de bevraging blijkt dat griepvaccinaties in de eerste plaats worden gezien als een prikje ter bescherming van zichzelf en niet per se van de omgeving. Meer dan 50% van de werknemers die zich vorig jaar lieten vaccineren kiest voor vaccinatie om te vermijden zelf ziek te worden. Slechts 30% geeft aan dit te doen omdat de griep gevaarlijk kan zijn voor anderen in hun omgeving.

“Tijdens de coronacrisis hebben we allen gemerkt dat de bescherming van risicogroepen uiterst belangrijk is. Dat is voor de griep niet anders. Wie zich laat inenten, beschermt niet enkel zijn eigen gezondheid, maar zorgt ook dat kwetsbare personen minder gemakkelijk in contact komen met het griepvirus. Het risico op een eventuele griepepidemie verkleinen, is bovendien belangrijk om een overbelasting van de ziekenhuizen te vermijden”, aldus Gretel Schrijvers.

Werknemer kijkt naar werkgever voor vaccinatie

Elk jaar kluistert de griep gemiddeld 500.000 mensen aan hun bed. Dankzij het griepvaccin daalt het risico op de ziekte aanzienlijk (70 à 90% minder kans).

Ook op de werkvloer kan het griepvirus zich snel verspreiden. Bedrijven spelen dan ook een belangrijke rol in het vaccinatieverhaal. De bedrijfscultuur rond vaccinatie blijkt ook invloed te hebben op de persoonlijke beslissing zich al dan niet laten vaccineren. 38% van de actieve bevolking die zich laat inenten, geeft als één van de redenen het feit dat de werkgever gratis griepvaccinaties aanbiedt. De drempel om het griepvaccin via de huisarts te laten toedienen is niet te onderschatten en maakt dat mensen minder geneigd om voor een prikje te gaan. Gretel Schrijvers: “Een bezoek aan de huisarts voor een voorschrift en een tweede consultatie voor de feitelijke toediening vormen al snel enkele praktische drempels. Een geplande inenting op de werkvloer bespaart werknemers heel wat tijd en de kostprijs van het vaccin.”

Maar liefst 6 op 10 respondenten kijkt voor een griepvaccinatie in de richting van zijn werkgever, blijkt uit de bevraging. Bijna 7 op 10 vaccinaties tegen de griep liep vorig jaar effectief via de werkgever.

Bron: Mensura

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.