Bijna één op vijf (18%) Belgen antwoordt in 2023 positief op de vraag of hij of zij overweegt om een eigen zaak te starten. Dat is goed nieuws op de ‘Dag van de Ondernemer’. Starten in bijberoep kan een veilige manier zijn om te testen of de eigen zaak kan werken, of om een centje bij te verdienen. De vraag naar een extra job uit financiële noodzaak bestaat in ons land ook, maar is beperkt in vergelijking met andere Europese landen zoals Italië of Spanje. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging van SD Worx bij 16.011 werknemers in 10 Europese landen, waaronder 1.000 werkende Belgen.
18% denkt eraan eigen zaak te starten
In 2023 antwoordt bijna een op vijf Belgen positief op de vraag of ze nu overwegen een eigen zaak te starten, ev. in bijberoep. Met 18% zit België in de grootste groep die rond de 20% scoort (Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen en Nederland). Bij de koplopers in Europa staan de werknemers uit Kroatië het meest open voor ondernemerschap met 38%; maar ook werknemers in landen als Polen (28%), Italië (26%), Ierland en Zwitserland (25%) kennen een grotere interesse om te starten als zelfstandige in 2023.
Elke Schreurs, Directeur segment bedrijfsleiders bij SD Worx: “Bij één op vijf Belgen kriebelt het in 2023 om een eigen zaak te starten: vaak uit passie, om van hun hobby hun beroep te maken, om meer flexibiliteit te genieten en hun eigen baas te zijn. Er zijn werknemers die dromen om als ondernemer te starten, maar nog twijfelen door de financiële onzekerheid. Starten in bijberoep is een interessante manier om een centje bij te verdienen of om op een veilige manier een nieuwe piste te verkennen.”
De specialist vervolgt: “Ook zijn er mensen die willen bijklussen uit financiële noodzaak. De vraag naar een extra job uit financiële noodzaak is groter bij wie single is, meerdere kinderen heeft, vandaag parttime werkt of een tijdelijk contract heeft. Bijklussen kan ook als zelfstandige in bijberoep.”
Eén op vijf wil starten in bijberoep
Gemiddeld wil één op vijf starten in bijberoep (19%). Dat zijn iets meer mannen dan vrouwen (23% vs. 15%). Hoe jonger, hoe meer zin ze hebben om van start te gaan in bijberoep. Wie jonger is dan 40, scoort hoger.
Er is weinig verschil naar opleidingsniveau of gezinssituatie. Het is wel dubbel zo hoog bij mensen met twee kinderen onder de 18, nl. 33% (in vergelijking met 0 of 1 kind; bij hen beperkt tot 16%).
Financiële noodzaak kan één van de redenen zijn
Gelukkig scoren de Belgen laag op de vraag of ze uit financiële noodzaak gaan uitkijken naar een extra parttime job. Opnieuw gaat het om ongeveer één op vijf werknemers; hiermee zitten we bij de laagste percentages, zoals Zweden, Duitsland en Oostenrijk en in de buurt van de werknemers in Nederland, Frankrijk, Denemarken met ongeveer 18%. De nood voor een extra job is het hoogst bij werknemers in Polen (36%), Ierland (28%), Noorwegen (27%), Kroatië en de UK (26%) en Italië (25%).
Er is een duidelijke relatie met de gezinssituatie, het aantal kinderen en het werkregime en type job. Het is hoger voor wie 2 of meer inwonende kinderen heeft (<18). De vraag naar een extra job uit financiële noodzaak neemt toe, voor wie single is, vandaag parttime werkt of een tijdelijk contract heeft.
“Starten in bijberoep is een interessante manier om een centje bij te verdienen of om op een veilige manier een nieuwe piste te verkennen”, aldus Elke Schreurs, SD Worx. “Een bijberoep als opstap naar een hoofdberoep is zoals je teen in het water steken en de temperatuur voelen. Je kan je ondernemingsidee testen, ervaring opbouwen en een netwerk ontwikkelen terwijl je nog de financiële zekerheid hebt van je hoofdactiviteit”, verduidelijkt Franky Haesevoets, afgevaardigd bestuurder van de Xerius Group. “Om een onderneming te starten ga je niet over één nacht ijs. Er zit vaak wat tijd tussen het moment waarop je besluit ondernemer te worden en de dag dat je daadwerkelijk start. Deze periode benut je met info inwinnen onder meer over de noodzakelijk administratieve stappen en de planning.”