NL | FR | LU
Peoplesphere

Digitale transformatie: 100 steden en gemeenten bundelen hun sociale voordelen in de strijd tegen armoede.

De sociale maatregelen geraken nog te weinig tot bij de meest kwetsbaren in onze samenleving. Om dat te verbeteren zijn ondertussen meer dan 100 lokale besturen aangesloten op de diensten van de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid en kon de app MyBenefits al 24.000 digitale attesten afleveren.

Naar schatting twee miljoen mensen hebben in ons land recht op sociale voordelen. Het gaat over mensen in een financieel moeilijke situatie, mensen met een beperking, maar evengoed ook gepensioneerden. Alleen vinden ze lang niet altijd de weg naar die sociale rechten of verdwalen ze op de weg ernaartoe. De administratieve molen zorgt voor een hoge drempel.

App als alternatief voor papieren attesten

Een attest aanvragen om te bewijzen dat je recht heb op zo’n sociaal tarief verliep tot een jaar geleden enorm moeizaam. De applicatie MyBEnefits kwam er in overleg met armoede-experts en geeft kwetsbare burgers een nuttig instrument in handen.

De applicatie wordt elke dag gemiddeld 150 keer gebruikt en heeft zo’n 24.220 digitale attesten gegenereerd op één jaar. “Dankzij de app kan je het attest digitaal tonen en verlies je geen tijd met aanschuiven aan een loket”, vertelt minister De Backer, bevoegd voor administratieve vereenvoudiging.

Digitaal is goed, automatisch is beter

“Dat zijn zeker geen slechte resultaten, maar automatische toekenning van sociale rechten en kortingen zou beter zijn”, benadrukt minister De Block bevoegd voor Sociale Zaken. “Het gaat om mensen die zich in een moeilijke situatie bevinden. Ze doen alle moeite om hun leven in handen te nemen. Als overheid moeten we hen helpen en kansen geven.”

In 2015 heeft de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid een hulpmiddel ontwikkeld om het sociaal beleid op af te stemmen. “Hun buffergegevensbank omvat niet alleen alle nodige sociale persoonsgegevens, ze kan die ook aanleveren aan instanties die aanvullende afgeleide rechten en sociale tarieven toekennen”, licht minister De Block toe. “100 gemeenten doen dat al, ongeveer 400 nog niet. Er is dus nog ruimte voor verbetering”

Minister De Block roept alle lokale politici en medewerkers van sociale diensten op om de mogelijkheden te bekijken en zich aan te sluiten bij de diensten van de Kruispuntbank voor Sociale Zekerheid.

Sommige steden en gemeenten staan daar al ver in, zoals bij de toekenning van financiële hulp in Gent, vermindering op de milieubelasting in Charleroi en Oudenaarde of zelfs korting bij activiteiten van de Uitpas in Willebroek. Voor de lokale besturen die nog niet mee zijn in het verhaal kunnen die voorbeelden een aanleiding zijn om mee op de kar te springen.

 

Bron: Kabinet van Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie, Maggie De Block

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.