NL | FR | LU
Peoplesphere

Drie keer meer elektrische bedrijfswagens besteld in 2021.

De rush op elektrische bedrijfswagens het afgelopen jaar overtreft ieders verwachtingen. Mobiliteitsoplossingenbedrijf Arval, marktleider op de Belgische leasingmarkt met jaarlijks zo’n 20.000 nieuwe inschrijvingen van personenwagens, noteert momenteel drie keer meer bestellingen voor dit type voertuig dan eind 2020. In 2021 zijn meer dan 11% van alle door Arval ingeschreven bedrijfswagens 100% elektrische voertuigen (BEV), waarmee het bedrijf koploper is binnen de leasingsector die globaal afklopt op 7%, zo blijkt uit een analyse van de voorlopige cijfers.

In 2020 lag het aantal inschrijvingen van 100% elektrische bedrijfswagens voor ons land nog maar op 3 procent. “De nieuwe spelregels rond autofiscaliteit zorgen dus voor een heuse rush op volledig elektrische personenwagens ten nadele van dieselwagens (42% t.o.v. 56% in 2020). Die trend zal zich in 2022 doorzetten blijkt uit de bestellingen voor volgend jaar.”

In 2021 (t.e.m 31 november) zette Arval al 18.100 nieuwe bedrijfswagens op de Belgische wegen. Maar liefst 1 op de 9 daarvan was een 100% elektrisch voertuig. Voor het hele jaar 2020 was het aandeel van de BEV’s in de door Arval nieuw ingeschreven wagens slechts 1 op 33. In 2022 verwacht Arval een nog grotere stijging van het aandeel BEV’s bij de nieuwe inschrijvingen.

“De aangepaste autofiscaliteit zorgt voor een ware rush op elektrische bedrijfswagens. Eentje die zelfs onze stoutste verwachtingen overtreft. Meer dan 1 op de 5 bestellingen die wij vandaag voor onze klanten plaatsen zijn 100% elektrische personenwagens. Dat betekent een verdrievoudiging van bestellingen voor een BEV het afgelopen jaar in vergelijking met eind 2020” aldus Vincent Vanden Bossche – EV Manager Arval.

100% elektrisch verdringt plug-inhybrides

Leasingmaatschappij Arval voorziet, op basis van de huidige cijfers, dat het veel sneller dan verwacht aan een groot aandeel 100% elektrische voertuigen zal zitten binnen de totale vloot die Arval beheert (meer dan 85.000 voertuigen). Steeds meer chauffeurs hebben geen schrik meer om van benzine of diesel naar 100% elektrisch over te stappen. In 2020 kreeg Arval nog veel meer vragen van benzine- of dieselrijders over plug-inhybrides. De nieuwe fiscaliteit zorgt er tot slot voor dat bedrijven hun werknemers extra aanmoedigen om voor 100% elektrisch te kiezen in functie van de TCO, de eventuele restwaarde, hun engagement op het vlak van MVO en hun ambities om hun CO2-uitstoot te reduceren.

Een blik op de wagens die nog in bestelling zitten bij Arval – en grotendeels in 2022 ingeschreven zullen worden – bevestigt dat de stevige opmars van de BEV’s binnen de Arval-vloot zich nog verder zal doorzetten. Zo is het aandeel van benzine, plug-in hybrides en 100% elektrische wagens even groot met ongeveer zo’n 20 procent. Het aantal bestelde bedrijfswagens die nog geleverd moeten worden en op diesel zullen rijden, zal nog verder dalen.

De populairste 100% elektrische bedrijfwagens

Arval heeft tot slot gekeken naar welke 100% elektrische bedrijfswagens het populairst waren in 2021. Uit de cijfers van de Belgische marktleider op vlak van leasing van elektrische voertuigen, blijkt dat de BMW iX3 het meest in trek is. De Audi e-tron en de Tesla Model 3 staan respectievelijk op de tweede en de derde plaats. De volledige elektrische XC40 komt de top-5 binnen.

De top-5 van populairste 100% elektrische bedrijfswagens bij Arval in 2021 ziet er als volgt uit:

  1. Serie-X3 (BMW)
  2. E-Tron (Audi)
  3. Model 3 (Tesla)
  4. ID.4 (Volkswagen)
  5. XC40 (Volvo)
This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.