NL | FR | LU
Peoplesphere

E-mailloze vrijdag: ondanks sociale media blijven e-mail en telefoon koning op kantoor.

Voor één dag je mail laten voor wat het is: dat is wat honderden bedrijven vandaag doen op e-mailloze vrijdag. Maar ondanks de alomtegenwoordigheid van sociale media blijven de e-mail en de telefoon nog steeds koning op kantoor. Twee op de vijf Vlamingen vinden het zelfs ongepast om te appen met hun baas of andere professionele contacten. Dat blijkt uit een onderzoek van Telenet bij meer dan 700 Vlaamse volwassenen.

Op e-mailloze vrijdag moedigen honderden bedrijven hun medewerkers aan om even stil te staan bij de permanente e-mailstroom die elke dag veel energie opslorpt.

Vandaag mailen, surfen, chatten en streamen we erop los. Maar terwijl chatten en bellen via sociale media-apps als WhatsApp of Facebook Messenger in ons dagelijkse leven bijna de norm zijn geworden, vindt een deel van de Vlamingen het op professioneel vlak not done.

Ruim twee op de vijf (42%) Vlamingen vinden het ongepast om sociale media te gebruiken voor professionele of formele contacten. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 700 Vlaamse volwassenen naar hoe we communiceren, uitgevoerd door onderzoeksbureau Indiville in opdracht van Telenet. Een op de drie (31%) is er nog niet goed uit of het kan of niet. 21% zegt dan weer dat er helemaal niets mis mee is.

Toch verkiezen we nog de meer klassieke kanalen om te communiceren voor het werk. Zo geeft 65% van de volwassenen aan dat ze nog altijd het liefst de telefoon nemen. Meer dan de helft (58%) zegt ook nog steeds veel te mailen. Bij meer dan een op de drie (36%) kan een sms dan weer wel. 22% zegt wel eens te chatten via sociale media-apps en 16% telefoneert via sociale media. Een minderheid (9%) communiceert geregeld via videocalls voor het werk.

Jongere generaties zien er minder graten in om berichten te sturen voor het werk. Zo gebruiken 18- tot 24-jarigen regelmatig sms (49%) of sociale media (45%) voor formele contacten.

Bron: onderzoeksbureau Indiville voerde het onderzoek online uit in opdracht van Telenet bij 723 meerderjarige Vlamingen in huishoudens van minstens twee personen. De resultaten zijn representatief naar leeftijd en geslacht, de maximale steekproeffout bedraagt 3,64%.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.