NL | FR | LU
Peoplesphere

Energiecrisis: 9 op de 10 werkgevers treffen maatregelen tegen hoge energiekosten.

De temperaturen zijn de afgelopen dagen serieus gezakt, waardoor we met z’n allen meer verwarmen. Toch nemen liefst 9 op de 10 werkgevers in de huidige energiecrisis maatregelen om ervoor te zorgen dat de energiekosten de pan niet uit swingen. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.568 ondernemers. Velen onder hen zetten de verwarming lager en sensibiliseren hun medewerkers. 26% vraagt medewerkers om zich warmer te kleden. Liantis geeft tips in deze koude periode.

De kosten voor elektriciteit en gas blijven erg hoog. Zo hoog zelfs dat ze sommige ondernemers dwingen om hun activiteiten tijdelijk stop te zetten. Het merendeel van de ondernemers – 6 op de 10 – ligt letterlijk wakker van de stijgende kosten en de impact hiervan op hun zaak.

Daarom treft 9 op de 10 ondernemers maatregelen, zo blijkt uit de enquête van hr-dienstengroep Liantis bij meer dan 1.500 ondernemers. Enkele van de maatregelen die ze treffen:

 • 68% zet de verwarming lager.
 • 60% probeert medewerkers zoveel mogelijk te sensibiliseren.
 • 46% trekt apparaten uit het stopcontact wanneer ze niet gebruikt worden.
 • 44% houdt ramen en deuren dicht.
 • 26% vraagt medewerkers om zich warmer te kleden.
 • 23% schakelt over op alternatieve energie.

Werkbare omstandigheden

Ondanks het feit dat heel wat werkgevers de verwarming lager zetten, moeten ze met bepaalde zaken rekening houden in deze koude periode om het werk effectief werkbaar te houden voor de medewerkers. “Als werkgever moet je enerzijds zorgen dat je werknemers voldoende comfortabel kunnen werken. Men vergeet soms dat comfort heel veel meer is dan enkel de temperatuur. Ook vochtigheid, intensiteit van het werk, tocht en eventuele straling spelen hier een rol. Het doel is om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen klachten ondervinden, typisch mag dit niet meer dan 10% van de werknemers zijn. Voor kantoorwerk zal de minimale temperatuur dan rond de 20°C liggen”, vertelt preventieadviseur arbeidshygiëne Roger Collier van Liantis.

Belangrijke actiewaarden

In sommige situaties is het niet mogelijk mensen in een volledig verwarmde omgeving tewerk te stellen. “Denk hierbij aan mensen die buiten werken of in een hele grote productiehal. Voor deze mensen moet je bepaalde actiewaarden goed in de gaten houden. Worden ze overschreden, dan moet je bijkomende maatregelen nemen. Bij zwaar werk, denk maar aan bouwmedewerkers die kruiwagens voortduwen, is die actiewaarde bijvoorbeeld 12°C”, aldus expert Roger Collier van Liantis. “Natuurlijk beseffen we dat het voor veel werkgevers niet altijd makkelijk is om in deze energiecrisis extra energie-uitgaven te doen. Toch is het belangrijk dat we de medewerkers goed omkaderen zodat ze niet – eventueel zelfs langdurig – uitvallen.”

Maar wat moeten werkgevers dan doen als het effectief te koud wordt voor medewerkers om comfortabel te werken? Liantis geeft 8 belangrijke tips:

 • Stel een ‘winterprotocol’ op zodat jij en je medewerkers voorbereid zijn op de komende winterkou.
 • Groepeer mensen in een beperkt aantal kantoorruimtes, in plaats van ze gespreid te laten werken over een volledig gebouw. Natuurlijk met respect voor de coronaregels.
 • Herbekijk de regeling van de verwarming en de ventilatie op kantoor. Misschien wordt op de foute ogenblikken verwarmd, of wordt er onnodig veel geventileerd.
 • Biedt hulpmiddelen aan zoals gratis warme dranken of aangepaste kledij (kousen, handschoenen, een muts …).
 • Plan buitenwerk zo veel als mogelijk in minder koude periodes.
 • Voorzie voldoende verwarmde sociale voorzieningen en regelmatige pauzes in verwarmde lokalen voor mensen die buiten werken.
 • Bij een buitentemperatuur van minder dan 5°C is het verboden werknemers tewerk te stellen aan toonbanken of winkelbanken die zich buiten en in de onmiddellijke nabijheid van de winkel bevinden. Bij een buitentemperatuur onder de 10°C moeten deze mensen een verwarming hebben of zich ergens kunnen verwarmen.
 • Zorg ervoor dat buitenwerkers hun werktuigen gemakkelijk met handschoenen kunnen hanteren.

Kwetsbare medewerkers

“Schenk tot slot zeker extra aandacht aan kwetsbare medewerkers: personen met een slechte fysieke conditie, chronische ademhalingsaandoeningen, hartproblemen, diabetes, oudere werknemers… Zij hebben nood aan bijkomende ondersteuning bij lage temperaturen”, besluit Liantis-expert Roger Collier.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.