Iedereen mag werken tijdens zijn pensioen, maar niet iedereen mag onbeperkt bijverdienen. Dat hangt af van je loopbaan, je leeftijd en het soort pensioen of uitkering dat je ontvangt. Als je inkomsten uit beroepsactiviteiten het jaarlijks grensbedrag overschrijden, dan wordt je pensioen verhoudingsgewijs verminderd.
Tot eind 2024 bestond er enkel een jaarlijks grensbedrag voor alle beroepsinkomsten samen. In 2025 komt er een bijkomende jaargrens voor inkomsten uit een flexi-job voor wie de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikt heeft, bovenop dat algemene grensbedrag.
Op www.bijverdienentijdensmijnpensioen.be heeft de Pensioendienst alle mogelijke situaties in kaart gebracht.
Grensbedragen als flexi-jobber: begrenzing totale beroepsinkomsten en begrenzing inkomsten flexi-job
Tot en met 2024 bestond er enkel een algemeen grensbedrag voor álle beroepsinkomsten (inkomsten uit een flexi-job dus inbegrepen). Het grensbedrag hangt af van je persoonlijke situatie.
De nieuwe bijkomende grens vanaf 2025 slaat enkel op het deel flexi-job van je inkomsten. Concreet: als je een flexi-job hebt, moet je voortaan een bijkomend grensbedrag van 7 876 euro per jaar naleven.
Voor alle duidelijkheid: je MAG nog altijd meer bijverdienen dan de grensbedragen, maar als je ze overschrijdt, kan je pensioen verminderd of geschorst worden.
Voor wie geldt het bijkomende grensbedrag voor flexi-jobs?
Het bijkomend grensbedrag geldt als je met vervroegd pensioen bent (eventueel in combinatie met een overlevingspensioen) maar de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikt hebt.
Je mag onbeperkt beginnen bijverdienen vanaf 1 januari van het jaar waarin je je wettelijke pensioenleeftijd bereikt, op voorwaarde dat je een eigen rustpensioen ontvangt. Dus als je op 1 december 2025 je wettelijke pensioenleeftijd bereikt, dan mag je al onbeperkt bijverdienen vanaf 1 januari 2025.
Ben je nog niet gepensioneerd, dan kun je je wettelijke pensioenleeftijd checken op mypension.be.
Voor wie geldt het bijkomende grensbedrag voor flexi-jobs niét?
Het bijkomend grensbedrag geldt niet als je:
- de wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebt;
- 45 jaar loopbaan hebt bij de start van je eerste Belgisch rustpensioen;
- de huwelijkspartner bent van iemand die een gezinspensioen ontvangt;
- enkel één of meerdere overlevingspensioenen ontvangt en geen rustpensioen;
- enkel een overgangsuitkering ontvangt;
- enkel ambtshalve gepensioneerd bent (bv. militairen of pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid);
- enkel een rustpensioen in een speciaal stelsel (vliegend personeel – zeevarende – mijnwerker) ontvangt en je loopbaan aan bepaalde voorwaarden voldoet.
Hoe brengt de Pensioendienst de betrokkenen op de hoogte van de bijkomende begrenzing?
Op www.bijverdienentijdensmijnpensioen.be heeft de Pensioendienst alle mogelijke situaties in kaart gebracht. Klik op de situatie die op jou van toepassing is en zie meteen hoeveel je mag bijverdienen.
De Pensioendienst stuurt ook een infobrief naar de personen die met vervroegd pensioen zijn. Die brief behandelt de bijkomende jaargrens voor de flexi-job en de invloed van de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd op onbeperkt bijverdienen.
Bron: Federale Pensioendienst