NL | FR | LU
Peoplesphere

Geen ‘groot zomerverlof’ voor werknemers? “Meerdere kortere vakanties beter dan één lange”.

Het is de drukste vakantieperiode van het jaar, en dat is duidelijk merkbaar op de werkvloer waar veel collega’s voor korte of langere periodes afwezig zijn. Vier op de tien Belgen (39,9%) nemen minstens drie weken aan één stuk vakantie, terwijl bijna één op de tien (9,3%) geen ‘groot zomerverlof’ neemt. Zij spreiden hun vakantiedagen liever over het hele jaar.

Dit blijkt uit onderzoek* van HR-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met prof. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. “De werknemers die meerdere korte breaks nemen, gaan meer ontspannen hun verlof in dan hun collega’s die één lange verlofperiode nemen in de zomer. Er blijft minder werk liggen, ze hebben nog leuke vakantievooruitzichten en keren na hun vakantie terug naar minder werk.”

Met het slechte weer van de voorbije maanden, kijken velen nog meer dan anders uit naar hun vakantie. Eindelijk tijd om te ontspannen en te genieten, of toch niet? Bij ruim een kwart van de Belgen (27,2%) zorgt de naderende vakantie voor veel meer stress. Meer vrouwen (33,4%) dan mannen (21,8%) ervaren dit. Ze moeten bijvoorbeeld nog een sprintje trekken om werkzaken afgerond of overgedragen te krijgen (34,9%). Een vijfde (20,9%) kan ook niet met een gerust gemoed op vakantie vertrekken door het besef dat het werk zich alleen maar verder opstapelt.

Helaas is dit ook het geval voor de helft van de werknemers (50,7%). Bij hun terugkeer ervaren zij meteen een enorme werkdruk. Wat opvalt is dat meer vrouwen (54,8%) dan mannen (47,2%) dit aangeven. En wat dan met het heilzame vakantie-effect? Voor bijna de helft van de werknemers (45,9%) verdwijnt dit als sneeuw voor de zon door een te hoge werkdruk bij hun terugkeer.

“Door vakantie te nemen, keren we creatiever en met meer werkplezier terug naar het werk. De voorwaarde is dan wel een goede teamwerking met collega’s die voor elkaar klaarstaan. Hierdoor blijft het werk van de vakantiegangers niet liggen en kunnen ze met een gerust gemoed hun verlof ingaan en écht loskomen van het werk,” zegt Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team.

Bij zo’n zes op tien werknemers (59,5%) is dat het geval. Collega’s nemen makkelijk taken van hen over bij afwezigheid of vakantie. Zo zegt 30,2% dat er altijd een collega voor hen klaarstaat. Bij 29,3% wordt er dan weer iemand aangewezen om hun taken over te nemen bij hun afwezigheid.

Korter en vaker met vakantie

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna een tiende van de werknemers (9,3%) zijn vakantiedagen opneemt in verschillende kortere periodes gespreid over het jaar. 17,1% neemt deze zomer af en toe één week vakantie, terwijl vier op de tien Belgen minstens drie weken aan één stuk vakantie nemen.

Hoe neem jij jouw zomerverlof?

  • Niet, ik neem geen groot verlof, maar spreid mijn vakantiedagen zoveel mogelijk (9,3%)
  • Ik neem af en toe één week (17,1%)
  • Twee weken aansluitend (33,7%)
  • Drie weken aansluitend (26,3%)
  • Vier weken aansluitend (5,8%)
  • Meer dan vier weken aansluitend (7,8%)

Naast een goede teamwerking, speelt ook de lengte van onze vakantie een rol in hoe ontspannen we ons verlof ingaan. Bij de werknemers die meerdere korte breaks nemen wordt het werk beter opgevolgd door collega’s (72%) dan bij wie minstens drie weken na elkaar met vakantie is (68%). Na hun vakantie keert daarom ‘slechts’ 46% van hen terug naar heel veel werk tegenover 52% van hun collega’s die hun vakantiedagen opsparen voor één lange vakantie.

Ruim vier op de tien Belgen (41,1%) verkiest dan ook veel kortere vakanties boven één lange vakantie. Voor ruim een kwart van de werknemers (28,8%) gaat er dan weer niks boven één lange vakantie. Dit is nog meer zo wanneer ze inwonende kinderen hebben (31,5%, tegenover 26,5% van wie geen inwonende kinderen heeft)

“Het is een mythe dat je alleen met een lange vakantie je batterijen kan opladen, om die energie vervolgens weken of maanden vast te houden. Daarom is het beter om meerdere korte vakantieperiodes af te wisselen met werken in plaats van één lange vakantie te nemen. Dit geeft je vaker de kans om te ontspannen. Zelfs een heerlijke zomeravond of een fijn weekend kan je welzijn een boost geven, mits je het werk ook echt kan loslaten”, zegt prof. Anja Van den Broeck.

Toch kan niet iedereen zelf bepalen hoe ze vakantie nemen. Ruim een derde (36,2%) stemt dit af met collega’s om te vermijden dat iedereen tegelijkertijd afwezig is. Bij 11% gebeurt dit in overleg met de leidinggevende, terwijl bij één op acht werknemers (12,5%) de leidinggevende volledig de vakantieregeling bepaalt. Werknemers die hun vakantie zoveel mogelijk spreiden over het jaar, hebben meer vrijheid om zelf te beslissen wanneer ze vrij nemen (49%). Voor werknemers die minstens drie aaneengesloten weken vakantie nemen, daalt deze vrijheid tot 35%. ​

 

Bron: Red Report Onderzoek 2024 van Tempo-Team, in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan KU Leuven. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een representatieve steekproef door een onafhankelijk onderzoeksbureau dat peilde naar de beleving van 2.000 Belgische werknemers van actuele werkvloerthema’s.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.