NL | FR | LU
Peoplesphere

Geen stroom, wel loon?

Bedrijven die deze winter geconfronteerd worden met een afschakeling van het stroomnet gaan donkere tijden tegemoet. Niet alleen letterlijk, maar ook op het vlak van tewerkstelling: men zal moeten uitzoeken of er sprake is van overmacht, in bepaalde gevallen gewaarborgd dagloon betalen, met de werknemers afspreken dat er op dagen van stroomonderbreking vakantie wordt genomen en eventueel de werkroosters aanpassen. In dat laatste geval moet het arbeidsreglement worden gewijzigd.

Bij een afschakeling, zo laat HR-dirnstenleverancier SD Worx weten, wordt de bevolking van de getroffen zones ten laatste de dag voordien geïnformeerd. In het afschakelplan werd vastgelegd dat regio’s nooit langer dan drie uur zonder stroom komen te zitten. De afschakeling zou plaatsvinden op momenten dat het stroomverbruik het grootst is, doorgaans tussen 17 en 21 uur. Per keer zullen één of twee zones worden afgeschakeld en een zone zal nooit twee keer na elkaar getroffen zijn.

Hierbij vier belangrijke zaken waar bedrijven rekening mee moeten houden op het vlak van tewerkstelling bij een stroomonderbreking: overmacht, gewaarborgd loon, vakantie opnemen en uurroosters aanpassen.

Overmacht?

Overmacht doet zich voor wanneer een plotse, onvoorziene gebeurtenis plaatsvindt, onafhankelijk van de wil van betrokken partijen. Hoewel de stroomonderbrekingen vooraf worden aangekondigd, kan er toch sprake zijn van overmacht. De afschakeling geldt namelijk als ‘onvoorzien’ wanneer de werkgever niet in staat is om tijdig de nodige maatregelen te treffen. Zo moet hij bijvoorbeeld bewijzen dat er geen mogelijkheid was om van thuis uit te werken, zijn werknemers andere taken te geven, werkroosters te verschuiven of generatoren in te schakelen. De werkgever moet zijn werknemers ook tijdig informeren.

In dat geval kan de werkgever tijdelijke werkloosheid inroepen voor het verlies van een volledige arbeidsdag. Werknemers hebben dan recht op een werkloosheidsuitkering. Omdat de afschakeling tussen 17 en 21 uur zou plaatsvinden, zullen vooral bedrijven die met avondshifts werken overmacht kunnen inroepen.

Gewaarborgd loon?

Als op de dag van een aangekondigde stroomonderbreking nog een aantal uren gewerkt wordt, kan voor die dag geen tijdelijke werkloosheid worden ingeroepen. In dat geval gelden de regels voor een ‘onvolledige arbeidsdag’. Als een werkgever geen alternatief werk kan aanbieden, moet hij zijn werknemers voortijdig naar huis sturen. Voor die dag is gewaarborgd dagloon verschuldigd.

Vakantie opnemen?

Zolang vakantiedata niet collectief zijn vastgelegd op sector- of ondernemingsniveau kan een werkgever met zijn medewerkers overeenkomen dat er op de dag van een stroomonderbreking vakantiedagen worden opgenomen. Dit moet in overleg gebeuren, omdat een werkgever niet eenzijdig kan opleggen dat medewerkers een dag vrijaf nemen.

Uurroosters aanpassen?

Werkgevers mogen geen arbeid laten verrichten buiten de arbeidstijd die in het arbeidsreglement vermeld staat. Voor een dag met stroomonderbreking kan een bedrijf dat met flexibele uurroosters werkt de arbeidsdag optimaal proberen in te vullen door een bestaand uurrooster te gebruiken dat buiten de stroomloze periode valt. Dat moet gebeuren in overleg met de werknemers.

De meest zekere procedure om andere uurroosters te kunnen gebruiken, is de wijziging van het arbeidsreglement.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.