NL | FR | LU
Peoplesphere

Gender en IT, een blik in het bedrijf IBM

Hoewel er bij IBM volgens Mia Vanstraelen, HR Director, al meer dan dertig jaar gewerkt wordt aan gendergelijkheid, is de balans ook in die organisatie nog niet helemaal in evenwicht. “De directie heeft daar altijd al een punt van gemaakt. Wat echter opvalt is dat we, terwijl we goed bezig zijn in vergelijking met veel andere bedrijven, toch niet zo heel erg ver vooruit zijn. We stellen vast dat er iets is, dat het moeilijk maakt.”

“’Iets’, dat bestaat uit meerdere facetten. Onder andere, het gedrag van de vrouwen zelf (Mia Vanstraelen benadrukt hier dat ze het ‘algemene’ gedrag van vrouwen bedoelt, er zijn natuurlijk uitzonderingen n.v.d.r.). We werven evenveel vrouwen als mannen aan, zelfs een heel klein beetje meer. Eenmaal aangeworven tonen vrouwen echter een heel verschillend gedrag dan mannen. Meestal pushen vrouwen niet om hun carrière te bevorderen. Na een paar jaar beginnen ze ook minder ambitieus te worden. Een groot aantal van hen denkt na over hun levensfase en begint stil te staan bij de work-life balance. Ze komen graag werken, maar vinden hun privéleven even belangrijk als hun professionele leven. Dat is niet altijd het geval bij mannen, die meer belang hechten aan hun carrière. We zien echter wel een verandering in gedrag bij jongere mannen, die steeds meer belang hechten aan de work-life balance.

Verder zijn vrouwen minder dan mannen geneigd zich in de kijker te zetten en opslag te vragen. Hoe komt dat? Ik denk gewoonweg dat we niet in een genderbalanced maatschappij leven. We proberen in onze cultuur gendergelijkheid zoveel mogelijk op de kaart te zetten, maar uiteindelijk zijn er soms omstandigheden waarin we die waarden niet naleven.”

Lees het volledige interview in uw Peoplesphere 102! Nog niet geabonneerd? Klik hier!

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.