De maatregelen uit de taxshift lijken positieve effecten te hebben op de aanwervingen van eerste werknemers. Ook de evolutie van de economische werkloosheid in het eerste kwartaal toont dit aan. Dat blijkt uit de cijfers van Acerta. Nadat Federgon eerder meldde dat de uitzendarbeid fors toeneemt valt eveneens goed nieuws te melden inzake het beroep op economische werkloosheid.
“In de eerste 3 maanden van 2015 konden we reeds vaststellen dat de Belgische ondernemingen minder economische werkloosheid hadden dan in dezelfde periode van 2014. In 2016 blijken de economische omstandigheden terug verbeterd te zijn. Zowel het aantal dagen van economische werkloosheid als het aantal werknemers dat economisch werkloos wordt gesteld, daalt verder”, klinkt het.
Het aantal dagen economische werkloosheid van arbeiders bedraagt nog slechts 1,81% van het aantal werkbare dagen (in 2014 en 2015 was dit cijfer respectievelijk 2,48% en 2,22% of een daling ten opzichte van vorig jaar met bijna 27%).
Verschillen in regio’s
Regionaal is het gebruik van economische werkloosheid vandaag nog groter in Wallonië en in Brussel dan in Vlaanderen. Arbeiders tewerkgesteld in Waalse ondernemingen worden gemiddeld 2,56% van hun aantal arbeidsdagen economisch werkloos gesteld. In Brussel geldt dit voor 2,19% van het aantal werkbare dagen en in Vlaanderen voor 1,81%.
“In Wallonië lijkt de toestand wel sterker te verbeteren dan in Vlaanderen. De economische werkloosheid in de Waalse bedrijven die bij Acerta zijn aangesloten is gedaald met maar liefst 43% ten opzichte van het eerste kwartaal 2015. Voor Vlaanderen bedraagt de daling 24% en in Brussel is er een status quo.”
Vooral in kleine ondernemingen minder werkloosheid
Het blijken vooral de kleinere ondernemingen te zijn die het beter doen dan vorig jaar met een stijging van 31% op vlak van het aantal dagen economische werkloosheid in de ondernemingen met minder dan 10 werknemers. Indien gekeken wordt naar de ondernemingen met minder dan 50 werknemers bedraagt de daling zelfs 37%. Zij stellen hun arbeiders ongeveer 2% van hun arbeidstijd economisch werkloos.
In middelgrote ondernemingen – tussen 100 en 500 werknemers – is de economische heropleving minder af te lezen uit de cijfers inzake economische werkloosheid. Het aantal dagen economische werkloosheid bedraagt er nog ongeveer 1,73%. Voor het eerste kwartaal van 2016 is er hier een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2015.
In de ondernemingen met meer dan 500 werknemers is er verhoudingsgewijze nog minder economische werkloosheid: ongeveer 1,55% van het aantal arbeidsdagen van de arbeiders gaat hier naartoe. Of een daling met 7% tov 2015.
Metaalnijverheid scoort goed
Tussen de sectoren zijn er ook duidelijke verschillen waar te nemen. De metaalnijverheid toont de grootste economische heropleving: momenteel is er sprake van nog 2,19% economische werkloosheid; een verbetering van maar liefst 47% ten opzichte 2015.
In andere industriële sectoren is er voorlopig een verslechtering van de toestand: in de voedingsnijverheid stijgt het gebruik van economische werkloosheid naar 2,24%, wat een stijging van 20% betekent ten opzichte van 2015. In de scheikundenijverheid is er 1,26% meer economische werkloosheid, een stijging van 11%.
In de voedingsindustrie is er daarentegen wel een uitgesproken daling met 30%, tot 0,86% van het aantal arbeidsdagen.
Na de daling van de tijdelijke werkloosheid om economische redenen in het voorjaar van 2015 (-40% ten opzichte van voorjaar 2014) is er een verdere daling met 22% in de eerste drie maanden van 2016. Maar met 2,56 arbeidsdagen op 100 in economische werkloosheid blijft de bouwsector relatief hoog scoren.
De transportsector heeft een laag werkloosheidspercentage: 1,65%. Het eerste kwartaal van 2016 tekent echter een verslechtering op in vergelijking met vorige jaren.
De regering heeft beslist om de veelgebruikers van economische werkloosheid meer te laten betalen dan vandaag. Deze maatregel is tot op vandaag nog niet uitgevoerd in de regelgeving. “Toch zien we dat er minder economische werkloosheid ingevoerd wordt door werkgevers. We mogen dan ook voorzichtig stellen dat deze daling aankondigt dat de economische bedrijvigheid van werkgevers in de maakindustrie in het eerste kwartaal van 2016 verbeterd is in vergelijking met begin 2015”, klinkt het verder. Voorlopige cijfers van april 2016 duiden erop dat de daling van de economische werkloosheid zich doorzet. De effecten op tijdelijke werkloosheid als gevolg van de aanslagen in Brussel zijn in deze cijfers nog niet zichtbaar. Deze effecten zullen pas vanaf april doorsijpelen in de cijfers.
Aanwerving eerste werknemer stijgt in het eerste kwartaal 2016 met 24%
Eind 2015 voerde de regering een nieuwe maatregel met betrekking tot de taxshift in om de aanwerving van eerste werknemers te bevorderen. Vooral de aanwerving van een eerste werknemer wordt sterk gestimuleerd. De maatregel ging van kracht op 1 januari 2016. Een werkgever die een eerste werknemer aanwerft in de periode 2016-2020 geniet van een volledige vrijstelling van de basisbijdragen voor sociale zekerheid gedurende de volledige periode van tewerkstelling van deze eerste werknemer. Indien deze werknemer uit dienst gaat wordt de vermindering verder toegekend aan de werknemer die ter vervanging wordt aangenomen.
Na afloop van het eerste kwartaal met deze maatregel in werking, lijken de eerste resultaten hoopvol.
Bron: Federgon