NL | FR | LU
Peoplesphere

Helft Belgische kmo-werknemers krijgt maaltijdcheques.

Nu de prijzen volop stijgen, is het voor veel mensen niet makkelijk om het maandelijkse voedingsbudget in evenwicht te houden. Gelukkig bieden steeds meer kmo-werkgevers maaltijdcheques aan. Zo krijgt 48% van de vaste medewerkers maaltijdcheques, zo blijkt uit gegevens van hr-dienstengroep Liantis.

In 2022 krijgt bijna de helft (48%) van alle vaste werknemers maaltijdcheques. Enkele jaren geleden, in 2018, ging het nog om 37,5%. Maaltijdcheques zijn zo één van de meest populaire extralegale voordelen en steeds meer kmo-werkgevers kennen ze toe. Vooral bij bedienden is de maaltijdcheque goed ingeburgerd. Dit jaar krijgt 61,34% van de bedienden ze. In 2018 was dit nog 49,3%.

“Het feit dat de maaltijdcheque aan populariteit wint, is een goede tendens. Ook voor werkgevers van arbeiders zal het met de war for talent steeds belangrijker worden om dit voordeel toe te kennen of zeker na te denken over mogelijkheden om het verloningspakket uit te breiden”, vertelt Matthias Debruyckere, juridisch expert van Liantis. “Bovendien kunnen maaltijdcheques ervoor helpen zorgen dat werknemers – zowel bedienden als arbeiders – enigszins het hoofd kunnen bieden aan de loon-prijsspiraal.”

Voordelig, alternatief voordeel

Een maaltijdcheque bestaat steeds uit een werkgevers- en een werknemersdeel. “De werkgever betaalt het werkgeversdeel, maar hoeft daar geen RSZ-bijdragen op te betalen. Anderzijds betaalt ook de medewerker een medewerkersbijdrage. Dat bedrag wordt afgetrokken van het nettoloon: een broekzakvestzakoperatie dus”, aldus Matthias Debruyckere van Liantis.

“Maar het grote voordeel voor de werknemer is uiteraard dat er op de maaltijdcheque geen sociale bijdragen of belastingen betaald moeten worden. Bruto is dus gelijk aan netto. Belangrijk: de maaltijdcheque kan je als werknemer enkel krijgen voor een gewerkte dag. Ziekte, verlof, tijdelijke werkloosheidsdagen, klein verlet… tellen dus niet mee.”

Maximumbedrag van de maaltijdcheque

Momenteel kunnen werkgevers maximaal een werkgeversbijdrage van 6,91 euro schenken aan hun medewerkers per werkdag. Daarbovenop komt dan het minimale bedrag van de werknemersbijdrage van 1,09 euro. “Als de werkgever kiest voor de maximaal toegelaten werkgeversbijdrage, komt dat in de praktijk neer op een bedrag van 8 euro. Want hoewel dat mogelijk is, kiezen er zeer weinig werkgevers om die werknemersbijdrage op te trekken”, aldus Matthias Debruyckere.

“De laatste aanpassing aan het maximumbedrag van de maaltijdcheque dateert al van 2016. Toen werd het bedrag van de werkgeversbijdrage opgetrokken van 5,91 euro naar 6,91 euro”, aldus Matthias Debruyckere. “Maar het bedrag wordt dus niet automatisch aangepast aan de index, zoals bijvoorbeeld de lonen of de werkloosheidsuitkeringen.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.