NL | FR | LU
Peoplesphere

Ondanks moeilijke economische situatie, zijn 9 op de 10 startende zelfstandigen positief over de toekomst van hun onderneming.

Administratie, prijszetting en het vinden van nieuwe klanten zijn de grootste uitdagingen voor startende zelfstandigen. Ook de stijgende energiekosten zijn een nieuwe zorg voor startende ondernemers. Dat blijkt uit een tweejaarlijks onderzoek door hr-dienstenbedrijf Acerta onder meer dan 1.000 Belgische zelfstandigen die anderhalf jaar geleden gestart zijn. Maar ondanks de economische onzekerheid en alle uitdagingen waar zelfstandigen voor staan, kijkt 90 % positief naar de toekomst.

Elke twee jaar polst Acerta in de graadbarometer naar de hindernissen die startende zelfstandigen ondervinden en de uitdagingen waar ze voor staan. In de top drie staan dit jaar: administratie (39%), prijszetting (32%) en het vinden van klanten (30%).

Dat prijszetting een moeilijker aspect van ondernemen is geworden, heeft te maken met wat vandaag gebeurt op de markt van de energieprijzen. Op de expliciete vraag welke impact de stijgende energiekosten hebben op de onderneming, moet meer dan de helft (53%) van de startende zelfstandigen erkennen dat die kost een redelijke tot (zeer) grote impact heeft. 21% acht het zelfs niet onmogelijk daardoor de activiteiten te zullen moeten stopzetten, 6% acht dat zelfs (heel) erg waarschijnlijk.

Katrien Jonckheer, experte bij Acerta Starters & Zelfstandigen: “Zelfstandigen blijven de administratieve last als belangrijkste hindernis ervaren. Administratie stopt niet bij het opstarten van de zelfstandige activiteit, daarna gaat het door met leveringen regelen, debiteurenopvolging… Sommige procedures zijn ook vrij omslachtig. Het maakt dat administratie een uitdaging blijft. De stijgende energieprijzen en de inflatie vormen sinds begin dit jaar een extra uitdaging. Niet alleen de kosten van zelfstandigen stijgen daardoor, het is voor de meesten ook erg moeilijk om te bepalen wat een redelijke prijs voor hun product of dienst is. We zien dat prijszetting heel wat zelfstandigen hoofdbrekens bezorgt.”

Liefst 90 % startende zelfstandigen positief over de toekomst

Ondanks alle hindernissen en uitdagingen bij de opstart van hun zaak, zijn startende zelfstandigen optimistisch over de toekomst: 68 % is ‘eerder positief’, 22 % is zelfs ‘heel positief’. 9 % ziet de toekomst eerder negatief tegemoet, 1 % heel negatief.

Katrien Jonckheer van Acerta: “Dit illustreert het typische enthousiasme en de vastberadenheid van wie voor zichzelf een toekomst als zelfstandige ziet. De stap naar zelfstandigheid is een bewuste keuze, je moet gemotiveerd zijn om het überhaupt te doen. Die positieve motivatie overheerst bij velen de zaken die als negatief zouden kunnen worden ervaren. Een (startende) zelfstandige in hoofdberoep zal zich niet snel laten ontmoedigen, zo blijkt.”

 

Bron: de Graadbarometer is een onderzoek onder starters-zelfstandigen om de polsslag bij starters te meten rond enkele kernthema’s. Deze vierde editie liep van 16 mei tot 5 juni 2022 bij startende zelfstandigen die vanaf 1 januari 2021 hun zaak hebben opgestart (opstart sinds anderhalf jaar). Er waren 1100 respondenten. De vorige edities waren in 2017, 2018 en 2020.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.