NL | FR | LU
Peoplesphere

Hoe kunnen bedrijven de vluchtelingen helpen?

Tijdens de jaarlijkse Voka Rentree riep Voka-voorzitter Michel Delbaere op om vluchtelingen vanaf dag 1 van begeleiding te voorzien. Zo geven we vluchtelingen voorsprong om meteen na hun erkenning aan de slag te gaan. Ook moeten bedrijven de nodige tools in handen krijgen om zelf opleiding en begeleiding van erkende vluchtelingen te voorzien. “De actualiteit dwingt ons om op korte termijn op zoek te gaan naar oplossingen”, aldus Delbaere.

Momenteel kunnen asielzoekers pas laat in de procedure vrijwillig een beroep doen op begeleiding. Opleidingen zoals taal, integratie e.d. moeten vanaf dag 1 beschikbaar zijn. “Vandaag bestaat onze opvang er vooral in de drie b’s: bed, bad, brood. Laat ons dat uitbreiden met de b van begeleiding”, klonk het. “Waarom kunnen we de begeleiding niet vervroegen? Laat ons werkzoekende leerkrachten inzetten om vluchtelingen te begeleiden en de taal aan te leren. Moeilijke uitdagingen vragen om durf en engagement.

Bedrijven, doe mee

Daarnaast roept Voka op om bedrijven die zich vrijwillig willen engageren om erkende vluchtelingen aan te werven, ook de juiste tools mee te geven. “Niet alles moet verlopen via intermediaire structuren. Geef ondernemers zelf de juiste tools en informatie om bijvoorbeeld zelf taalopleidingen en inburgering te organiseren. Grijp dit moment ook aan om terreinervaring op te doen over wat werkt en wat niet. Om nadien doorheen de vele stelsels, statuten en overheidsdiensten een verdere vereenvoudiging door te voeren.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.