IKEA België publiceert op Wereldvluchtelingendag een handleiding voor Belgische bedrijven over hoe ze vluchtelingen kunnen inzetten op de arbeidsmarkt. Daarnaast slaat IKEA België de handen in elkaar met handelsfederatie Comeos en andere werkgeversorganisaties, om werkgevers via een reeks informatiesessies zoveel mogelijk te inspireren tot gelijkaardige projecten. De handleiding bundelt de praktische inzichten die IKEA België opdeed tijdens zijn eigen meerjarige project “Werken & Samen Groeien”, waarmee het een meer diverse werkvloer nastreeft en een lagere drempel naar de arbeidsmarkt voor vluchtelingen.
De handleiding, uitnodigend getiteld “Wil ook jouw bedrijf vluchtelingen op weg helpen naar de arbeidsmarkt?”, brengt de praktische inzichten samen die de medewerkers van IKEA België opdeden bij het uitrollen van hun eigen opleidingstraject voor vluchtelingen, genaamd “Werken & Samen Groeien”. Hieronder een greep uit de praktische inzichten van IKEA België:
- Schakel de expertise in van ervaren, lokaal verankerde partners. Zij kunnen een bedrijf bijstaan met de wettelijke omkadering en de rekrutering van kandidaten, alsook met waardevolle begeleiding tijdens het traject zelf rond interculturele communicatie of het opstellen van een cv.
- Leg op voorhand de criteria voor de selectieprocedure en stagevoorwaarden vast, specifiek op maat van het bedrijf. Zo vereist IKEA bijvoorbeeld een minimale kennis van het Nederlands of het Frans om de veiligheid te kunnen garanderen, en kiest het voor een stageweek van 25 uur verdeeld over 5 uur per dag, zodat deelnemers voldoende tijd overhouden voor andere verplichtingen.
- Rol als eerste voorzichtige stap een kleinschalig pilootproject uit, met een beperkt aantal deelnemers per vestiging.
- Communiceer duidelijk en voldoende op voorhand over het project naar eigen medewerkers, om de juiste verwachtingen te scheppen.
Met de handleiding wil IKEA zowel kleine als grote Belgische bedrijven inspireren en aanzetten tot gelijkaardige initiatieven, alsook voor hen de organisatorische drempel verlagen. Om zoveel mogelijk werkgevers en kaderleden te bereiken en praktische vragen van geïnteresseerden te kunnen beantwoorden, reikt het bedrijf de hand aan werkgeversorganisaties, waaronder handelsfederatie Comeos, om een reeks informatiesessies te organiseren in de loop van 2022.
“Werken & Samen Groeien”, het driejarige opleidingsproject van IKEA België dat aan de basis ligt van de praktische inzichten in de handleiding, omvat begeleide, vergoede stages die aan vluchtelingen de kans bieden om de arbeidsmarkt te betreden, waardevolle werkervaring op te bouwen en zowel praktische als zachte vaardigheden voor de arbeidsmarkt te verwerven. Hiermee wil IKEA België ook de perceptie van vluchtelingen verbeteren door middel van constructieve interacties met haar medewerkers en klanten, alsook haar medewerkers en klanten inspireren om zelf aan een inclusievere samenleving te werken. Het project maakt deel uit van een wereldwijd initiatief van IKEA dat trajecten met ruim 2500 vluchtelingen in meer dan 300 vestigingen behelst. In België hebben sinds het begin van het programma 52 vluchtelingen hun opleidingstraject succesvol afgerond, verspreid over verschillende vestigingen van IKEA.