NL | FR | LU
Peoplesphere

Inkomensverlies door ziekte en privé-ongeval: nog veel werknemers niet verzekerd door werkgever

Nog veel bedrijven bieden hun werknemers geen extra verzekering aan tegen inkomensverlies door ziekte of ongeval in de privétijd. Dat zegt HR-expert Mercer: “Wie uitvalt in privétijd, wordt minder vergoed dan wie slachtoffer is van een arbeidsongeval. Daarom kunnen bedrijven een verzekering afsluiten voor hun medewerkers. Toch biedt 4 op de 5 (middel)grote bedrijven deze optie niet aan, en bij kleinere bedrijven is dat nog minder.”

De voorbije tien jaar is het aantal langdurig afwezige werknemers met maar liefst 60% gestegen, blijkt uit cijfers van het Riziv. Bij een kwart van hen is dit te wijten aan stressgerelateerde aandoeningen zoals een burn-out. HR-expert Mercer onderzocht daarom bij 350 (middel)grote bedrijven, met samen meer dan 48.000 werknemers, hoe ze omgaan met de verzekering tegen inkomensverlies.

Wie langdurig (langer dan een maand) niet kan werken, valt vanaf de tweede maand terug op een uitkering. Hoe hoog die is, hangt echter af van wanneer iemand uitvalt: tijdens de werkuren, of in de privétijd.

Wie bijvoorbeeld een ernstig skiongeval krijgt, heeft vanaf de tweede maand recht op een uitkering van de sociale zekerheid die 60% bedraagt van zijn jaarsalaris. Daarop zit in 2020 een bovengrens van 44.957,86 euro. Mensen met een hoger salaris krijgen dus merkelijk minder dan deze 60%. Als de arbeidsongeschiktheid langer dan één jaar duurt, verandert de uitkering van de sociale zekerheid bovendien in functie van zijn burgerlijke staat. Meestal zakt de uitkering naar 40%. Deze polissen kunnen ook burn-out en zwangerschap dekken.

Voor een arbeidsongeval liggen de kaarten anders. Vanaf de tweede maand heeft hij of zij recht op minstens 90% tot 100% van het jaarsalaris, deze keer met voor 2020 een bovengrens van 44.817,89 euro. En dat blijft zo tot aan het pensioen.

“Door zich te verzekeren tegen inkomensverlies, kan de werkgever dat verschil opvangen. Bij (middel)grote bedrijven raakt dit steeds meer ingeburgerd. Uit eigen onderzoek leren we dat 82% van hun werknemers verzekerd is. Over de totale markt loopt dat aantal echter terug tot 18%, er is dus nog werk aan de winkel”, zegt Benjamin Rutten, Employee Benefits-expert van Mercer.

Opvallend is ook dat de looptijd van de dekking van deze verzekering nog niet is afgestemd op de hogere pensioenleeftijd. “Uit onze bevraging blijkt dat slechts 9% van de verzekerden een vervangingsinkomen krijgt na z’n 65ste. 84% van de polissen heeft 65 jaar als einddatum. Terwijl net in de groep van de 50-plussers het aandeel lange afwezigheden het grootst is. Dit is dus zeker een aandachtpunt voor bedrijven, zeker bij het afsluiten van nieuwe polissen”, besluit Benjamin Rutten van Mercer.

Bedrijven bieden dergelijke verzekeringen meestal aan als onderdeel van het groepsverzekeringspakket. Een bedrijf betaalt gemiddeld zo’n 210 euro per jaar voor een 40-jarige werknemer die op jaarbasis 45.000 bruto verdient. Werknemers kunnen deze in theorie ook zelf afsluiten, maar betalen dan een bijzonder hoge premie.

 

Bron: Mercer

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.