Een twintigtal jongerenorganisaties, onder meer van vakbonden en oppositiepartijen, trekt ten strijde tegen het wetsvoorstel van minister van Economie en Werk Kris Peeters (CD&V) om de arbeidsmarkt te hervormen. “Wij zullen geen burn-outgeneratie zijn”, klonk het vandaag tijdens een actie voor het kabinet-Peeters in Brussel. De minister is bereid tot overleg.
De jongeren kanten zich tegen de plannen om de 38 urenweek af te schaffen en “op te trekken naar 47,5 uur, of zelfs 50 uur in sommige sectoren”.
“Geleefd worden door onhoudbare werkuren is geen optie“, aldus de organisaties. “In zo’n systeem wordt het privéleven opgeofferd aan een economie ten dienste van het geld in plaats van ten dienste van de mens en zijn omgeving.”
Daarnaast vrezen de actievoerders levenslang interimwerk. “Met de voorstellen van Peeters zijn interimkrachten binnenkort voor onbepaalde duur verbonden aan een interimcontract“, zeggen ze. “Ze zullen de ene dag moeten gaan poetsen in Oostende en de volgende dag aan de band moeten gaan staan in Genk.”
De geplande maatregelen zullen ten slotte niet bijdragen tot een daling van de (jeugd)werkloosheid, zeggen de organisaties nog. “De werkgever verliest opnieuw een drijfveer om nieuwe werknemers aan te werven. Hij kan de bestaande werkkrachten dwingen om het ritme, aangegeven door het productieproces, te volgen.”
Dat alles is niet naar de zin van de jongerenorganisaties. “Als jongeren weigeren we mee te gaan in de logica om mensen meer te laten werken, minder te laten verdienen en zwaar te laten inboeten op levenskwaliteit“, stellen ze. “Wij zullen geen burn-outgeneratie zijn, geen generatie zonder vakantie en een verarmd sociaal en cultureel leven.”
Ze eisen dan ook dat Peeters zijn wetsontwerp intrekt, en roepen andere jongerenorganisaties op zich bij hun oproep aan te sluiten. De minister zelf was vrijdag niet aanwezig – hij zat op de ministerraad – , maar zijn kabinet liet de actievoerders weten dat hij bereid is om binnenkort met hen over de voorstellen te praten.
Tijdens zo’n gesprek zullen de jongeren ook hun alternatief voorleggen: een collectieve arbeidsduurvermindering (naar bijvoorbeeld 32 uur per week). “Met meer mensen minder werken om samen beter te leven en van het leven te genieten”, luidt de samenvatting. Volgens Jeff Jonckers, coördinator van ABVV-Jongeren, zijn buitenlandse projecten in die zin succesvol.
Bij de twintig organisaties die zich al achter het platform schaarden, zijn onder meer de jongerenafdelingen van de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB, Jong Groen en de Jongsocialisten, de jongerenbeweging KAJ en enkele Franstalige studentenorganisaties.
Bron: De Morgen