NL | FR | LU
Peoplesphere

Mastercard lanceert een programma om na een loopbaanonderbreking opnieuw aan de slag te gaan.

Mastercard kondigt vandaag de Belgische lancering aan van ‘Relaunch Your Career’. Dit betaalde programma richt zich tot mannen en vrouwen uit het middle management die opnieuw aan de slag willen na een loopbaanonderbreking van minstens zes maanden. Een jaar geleden maakte Mastercard al bekend dat zijn werknemers voortaan acht weken vaderschapsverlof krijgen. Het programma ‘Relaunch Your Career’, dat gericht is op personen buiten het bedrijf en zonder arbeidsovereenkomst, ligt in dezelfde lijn.

Loopbaanonderbreking, een groeiend fenomeen in België

Werknemers onderbreken hun loopbaan om familiale of medische redenen, of gewoon omdat ze terug naar de essentie willen na een groot gedeelte van hun leven aan hun werk te hebben besteed. Dit fenomeen wordt steeds populairder in België. Het aantal werkende Belgen dat een thematisch verlof neemt, zoals ouderschapsverlof, kent elk jaar een belangrijke stijging. Het aantal steeg van 9.540 personen in 2000 tot 76.935 aanvragen in 2016[1], ofwel een stijging van 800 procent in 16 jaar tijd. Dit toont aan dat het onderbreken van een carrière alsmaar vaker voorkomt en dat de Belgen hun tijd veel gemakkelijker moduleren in functie van hun persoonlijke en familiale situatie. Wanneer de Belg echter weer aan de slag wil, blijkt die onderbreking hun zoektocht naar een nieuwe baan te bemoeilijken.

“Diverse studies hebben aangetoond dat er een onbenut potentieel bestaat van hoogopgeleide en ervaren personen die hun carrière hebben onderbroken, en waarvan de meesten moeilijkheden ondervinden op de arbeidsmarkt. Dat is jammer voor hen, maar tegelijkertijd is dit ook een hele interessante opportuniteit voor potentiële werkgevers. Met ‘Relaunch Your Career’ willen wij deze mannen en vrouwen de mogelijkheid aanreiken om opnieuw een baan te vinden die aansluit bij hun competenties en voorkeuren”, zegt Henri Dewaerheijd, Country Manager Belux Mastercard.

Een specifiek programma om weer aan de slag te gaan

Het in 2016 geïntroduceerde ‘Relaunch Your Career’ is een betaald programma dat werkzoekenden twaalf weken lang als het ware onderdompelt bij Mastercard. Het is bedoeld om professionals uit het middle management of executives te steunen bij hun terugkeer na een loopbaanonderbreking van zes of meer maanden. Na een succesvolle lancering in het Verenigd Koninkrijk en Dubai is ‘Relaunch Your Career’ nu ook beschikbaar voor Belgische kaderleden met ervaring in financiële diensten, technologie of e-commerce. Tijdens het programma dat loopt van januari tot maart 2018 worden zij betrokken bij strategische en commerciële projecten.

Bij de start van het programma staan twee introductiedagen gepland om op een rustige manier terug kennis te maken met de arbeidswereld en het bedrijf te leren kennen. De deelnemers volgen een on-the-jobopleiding en krijgen een ‘buddy’ toegewezen, bij wie ze altijd terechtkunnen. Mastercard verleent ook coaching tijdens de hele opleiding. Doel van het programma: het businessmodel van de onderneming leren kennen en beheersen, de bestaande competenties van de werknemer bijschaven en nieuwe vaardigheden ontwikkelen.

Wie deelneemt aan ‘Relaunch Your Career’ krijgt bovendien de kans om te solliciteren naar openstaande functies binnen Mastercard, en dat op dezelfde manier als de werknemers. Afhankelijk van de beschikbaarheid, de selectiecriteria en hun vaardigheden kunnen de kandidaten een contract van onbepaalde duur in de wacht slepen na afloop van de twaalf betaalde immersieweken. Zo zijn in het Verenigd Koninkrijk drie van de vijf deelnemers, in het programma van 2016, vast in dienst getreden bij Mastercard. Een mooi voorbeeld van een win-winsituatie!

Een werkomgeving die beter aansluit bij de huidige samenleving

Vooral vrouwen kiezen voor loopbaanonderbreking, maar inmiddels volgen ook steeds meer mannen hun voorbeeld. Tien jaar geleden al stelde de RVA vast dat het aantal mannen dat koos voor een loopbaanonderbreking met ruim 35% gestegen was tussen 2003 en 2007[1]. Die vaststelling beperkt zich niet alleen tot België en toont aan hoe de arbeidswereld verandert, zowel voor vrouwen als mannen. Mastercard achtte het dan ook essentieel om een programma aan te bieden dat aansluit op de huidige samenleving en op de behoeften van de werknemers.

Voor Henri Dewaerheijd is dit project een logische voortzetting van de initiatieven die de onderneming wereldwijd al heeft genomen om de mentaliteit te veranderen, zoals het toekennen van acht weken vaderschapsverlof sinds januari 2017: “Net zoals het vaderschapsverlof betekent het programma ‘Relaunch Your Career’ een nieuwe stap in de richting van een arbeidswereld die beter aansluit bij de huidige samenleving en meer respect heeft voor de werknemers en hun zoektocht naar de juiste balans tussen werk en privé. Bij Mastercard zijn we ervan overtuigd dat die mentaliteitsverandering enkel mogelijk is met een aangepaste infrastructuur. We zijn dan ook bijzonder trots dat we dit project nu ook in België kunnen aanbieden. In de landen waar het al werd gelanceerd, bleek het een groot succes. ‘Relaunch Your Career’ lijkt dan ook een eerste antwoord op een situatie waar veel talentvolle werknemers wereldwijd mee worden geconfronteerd.”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.