België staat voor een uitdaging met meer dan 500.000 langdurig zieken. Meer dan de helft van hen zullen wellicht niet terugkeren naar de arbeidsmarkt. Zij zijn door het RIZIV erkend als arbeidsongeschikt tot aan het pensioen. De situatie legt een zware last op onze sociale zekerheid en economie. De overheid wil het beleid dan ook hervormen, onder andere met extra controles. Volgens Heidi Cortois, Chief Commercial Officer bij NN, kan ook de groepsverzekering een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijnsbeleid.
Uit de recente Financiële Gemoedsrustbarometer van NN blijkt dat bijna de helft van werkenden van 45 jaar en ouder aangeeft dat twee jaar niet kunnen werken door arbeidsongeschiktheid een financiële ramp zou zijn. Heidi Cortois wijst op de beperkte sociale bescherming: “Na één maand ziekte val je terug op zo’n 60% van je bovendien begrensd loon. Na meer dan een jaar kan de uitkering, afhankelijk van je gezinssituatie zelfs terugvallen tot zo’n 40% van je begrensd loon.”
Voorbeeld:
- Voltijds mediaanloon 2022: 3.728 euro bruto/maand
- Arbeidsongeschiktheidsuikering na 1 maand: 2.237 euro bruto/maand (60% van loon)
- Arbeidsongeschiktheidsuitkering na 12 maanden: 1.491 euro bruto/maand (40% van loon).
De groepsverzekering – en in het bijzonder de waarborg arbeidsongeschiktheid – biedt hier soelaas. Wordt de werknemer arbeidsongeschikt, bijvoorbeeld door een ziekte of ongeval, dan kan de groepsverzekering het inkomensverlies van de werknemer aanzienlijk beperken. Zo kan de aanvullende dekking van de groepsverzekering zorgen voor een stabielere financiële situatie in geval van arbeidsongeschiktheid.
Heidi Cortois benadrukt het belang van een groepsverzekering met een brede dekking bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Het is niet alleen essentieel dat een verzekering voldoende dekking biedt bij fysieke aandoeningen, maar ook bij mentale problemen.
In 2022 was 37% van de arbeidsongeschikten out door mentale aandoeningen. Het is dus cruciaal dat een groepsverzekering ook op dit gebied bescherming biedt.
Daarnaast bieden sommige groepverzekeringen uitgebreide tools voor een actief welzijnsbeleid binnen bedrijven. De waarborg arbeidsongeschiktheid van NN omvat zo ook een luik preventie en een luik reïntegratie:
- Bij preventie gaat het om dienstverlening rond fysieke en mentale gezondheid voor de werknemer en zijn gezin.
- Het reïntegratieluik is gericht op het succesvol terugbrengen van arbeidsongeschikte werknemers naar de werkvloer. Met aandacht voor individuele behoeften en persoonlijke begeleiding kunnen werknemers hun werk op een duurzame en gezonde manier hervatten.
Heidi Cortois benadrukt hoe belangrijk preventie en reïntegratie zijn bij de aanpak van langdurige arbeidsongeschiktheid. Onderzoek toont aan dat een actief preventiebeleid kan leiden tot minder werknemers die langdurig uitvallen. Uit recente gegevens blijkt dat:
- Bedrijven die investeren in preventiemaatregelen 20% minder langdurig zieke werknemers hebben.
- Een doeltreffend reïntegratiebeleid de duur van de reïntegratie met 30% kan verkorten.
Dit is niet alleen voordelig voor werknemers, maar ook voor bedrijven op vlak van productiviteit en kostenbesparingen.
De groepsverzekering met een waarborg arbeidsongeschiktheid biedt een kader waarbinnen werkgevers en werknemers samen kunnen werken aan een gezonde werkomgeving en een snelle en succesvolle reïntegratie na arbeidsongeschiktheid.