Belg werkt vaak door tijdens ziekte om collega’s niet te belasten. Bij zelfstandigen werkt zelfs 7 op de 10 door omdat ze zich ziekte financieel niet kunnen veroorloven. Dat blijkt uit de meest recente Financiële Gemoedsrustbarometer van NN. Veel Belgen zijn niet beschermd tegen inkomensverlies door langdurige ziekte. Zo geeft 47% van de werkenden van 45 jaar en ouder aan dat het een financiële ramp zou zijn om twee jaar niet te kunnen werken.
“We hebben verplicht een autoverzekering en beschermen ons tegen ziekenhuiskosten via een hospitalisatieverzekering, maar vergeten vaak de rest van de financiële impact van ziekte”, zegt Colin Sanders, longevity expert bij NN.
Veel Belgen werken door ondanks ziekte, zelfstandigen zelfs nog meer
Zes op de tien actieve* loontrekkende (63%) die ziek vallen, werken door. Dat blijkt uit de meest recente Financiële Gemoedsrustbarometer van verzekeraar NN. Zieke loontrekkenden werken door om collega’s niet te belasten (52%), uit angst om als lui of onproductief gezien te worden (33%), omdat niemand anders hun taken kan doen (33%) of uit schaamte om zich ziek te melden (18%). Wie ziek is, is dat maar voor korte duur: 54% van de actieve loontrekkenden is in totaal minder dan een week (vijf werkdagen) per jaar ziek.
Zelfstandigen werken nog vaker door dan loontrekkenden. Zeven op de tien zelfstandigen (69%) werkt door wanneer ze ziek zijn. De zelfstandigen geven wel heel andere redenen om door te werken dan loontrekkenden. Zij geven vaker aan dat niemand anders hun taken kan overnemen (57%) en dat ze zich geen ziekenverlof kunnen veroorloven (43%). Meer dan een vierde van de zelfstandigen (28%) geeft aan hun werk gewoon te leuk te vinden om ziekteverlof te nemen.
“Twee jaar niet kunnen werken is een financiële ramp”
Dat ze zich geen ziekteverlof kunnen veroorloven, heeft vooral te maken met het gebrek aan financiële bescherming en verzekeringen. 47% van de werkenden van 45 jaar en ouder geeft aan dat het een financiële ramp zou zijn om twee jaar niet te kunnen werken. De meeste mensen hebben wel een hospitalisatieverzekering (80%). Een aanvullende gezondheidsverzekering voor andere medische kosten komt minder vaak voor (39%). 28% van de Belgische werknemers in de privésector heeft een verzekering arbeidsongeschiktheid (via de groepsverzekering of afzonderlijk). Bij zelfstandigen ligt dat percentage iets hoger: 38% van de zelfstandigen heeft een verzekering arbeidsongeschiktheid (via de groepsverzekering of afzonderlijk).
“Het lage percentage mensen met een verzekering voor gewaarborgd inkomen is zorgwekkend,” zegt Colin Sanders. “We zien dat veel mensen zich wel kunnen indekken tegen medische kosten, maar dat zij niet zijn beschermd tegen de financiële impact van langdurige ziekte. Als je inkomen en voor zelfstandigen ook je omzet dreigen weg te vallen, kan dit ertoe leiden dat mensen, ondanks ziekte, toch blijven werken uit noodzaak.”
Ook mentale zorg wordt vaak uitgesteld
Een op de vijf (20%) werkenden Belgen stelde de afgelopen zes maanden mentale zorg uit. Dit betekent dat ze nood hadden aan (bijkomende) professionele hulp voor mentale gezondheidsproblemen, maar er toch geen beroep op hebben gedaan. De meest genoemde reden is dat men even wil afwachten of het probleem niet vanzelf verbeterde (42%). Daarnaast spelen een gebrek aan financiële middelen (37%), tijd (33%) of kennis van een geschikte specialist (34%) een belangrijke rol bij het uitstellen van zorg.
“We zien dat mentale zorg steeds meer bespreekbaar wordt, en dat is een positieve evolutie,” zegt Colin Sanders. “Tegelijkertijd blijft er werk aan de winkel om de drempels verder te verlagen, zodat mensen sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben. Veel Belgen hopen dat hun klachten vanzelf verdwijnen, maar zonder tijdige zorg kunnen problemen zich opstapelen, met mogelijk zwaardere gevolgen voor die persoon. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zelfstandigen die doorwerken bij een zorgnood een verhoogd risico hebben op langdurige uitval. Preventie is cruciaal om langere uitval te vermijden.”
Bron: NN Verzekeringen