2024 wordt een druk verkiezingsjaar. Zo gaan ook 7.000 ondernemingen verkiezingen houden om hun 11.000 overlegorganen te vernieuwen. Uit de analyse van SD Worx van 1.600 bedrijven, die zich door SD Worx laten begeleiden bij de sociale verkiezingen van 2024, blijkt dat driekwart van de werkgevers de sociale verkiezingen organiseren in de eerste week van mei, met een piek op 16 mei.
SD Worx verwacht ook een doorbraak van e-voting, zodat werknemers ook vanuit afstand kunnen stemmen. Voor het eerst overweegt de helft van de werkgevers elektronisch stemmen, schat SD Worx. Bijna 2 miljoen werknemers zijn stemgerechtigd.
De wet bepaalt dat de sociale verkiezingen georganiseerd moeten worden in de periode die loopt van 13 tot en met 26 mei 2024. Dat betekent dat verkiezingsprocedure start in de periode van 15 tot en met 28 december 2023 (dag X-60).
- Momenteel kiest 37% van de werkgevers voor donderdag 16 mei als (eerste) verkiezingsdag; dinsdag 14 mei komt op de tweede plaats (voor 16%); donderdag 23 mei komt op de derde plaats (12% van de werkgevers);
- De tweede week is minder populair mogelijk omwille van de feestdag op maandag.
- Het percentage ondernemingen dat e-voting overweegt, stijgt van 7% (2016) naar 23% (2020); naar 50% (2024), zo schat SD Worx op basis van de aanvragen;
- De officiële kiesprocedure in de aanloop naar de sociale verkiezingen van volgend jaar start tussen 15 en 28 december 2023. Voor de meeste bedrijven (met eerste verkiezingsdag op 16 mei) betekent dit een start op 18 december.
Jan Vanthournout, Senior Legal Manager bij SD Worx: “Bijna 2 miljoen werknemers zijn volgend jaar stemgerechtigd om hun vertegenwoordigers te kiezen in bijna 4000 ondernemingsraden en ruim 7000 comités voor preventie en bescherming op het werk. Werknemers noteren de concrete datum of data in de tweede helft van mei best al in hun agenda, al gaan ze zich niet per se moeten verplaatsen. SD Worx merkt dat zeker de helft van werkgevers e-voting overweegt.”
Eindelijk doorbraak voor e-voting
In 2024 lijkt e-voting voor de sociale verkiezingen écht door te breken. Van de ondernemingen die wellicht effectief een verkiezingsdag zullen organiseren én die wettelijk gezien e-voting kunnen doen, schatten wij in dat ongeveer 45 à 50% dit zal doen. Dit cijfer is gebaseerd op een inschatting van het aantal ondernemingen dat de nodige softwaretoepassingen heeft voorzien. Dit aantal kan nog evolueren. Voor e-voting is immers een akkoord nodig met de overlegorganen en die besprekingen lopen nog.
Jan Vanthournout van SD Worx: “Elektronisch stemmen breekt door. Vaak stellen we vast dat de sociale partners op bedrijfsvlak het elektronisch stemmen zien als een middel om de participatie te verhogen. Het draagvlak in het sociaal overleg is groter geworden, ook al omdat in het dagelijkse leven e-toepassingen meer en meer ingeburgerd zijn. Ook de ervaringen tijdens de corona-crisis spelen een rol.”
Bron: SD Worx