NL | FR | LU
Peoplesphere

Minder werklozen in Vlaanderen!

Vlaanderen telt eind juni 214.720 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 6.550 of 3% minder dan een jaar eerder. De WZUA’s, dat zijn werkzoekenden met een werkloosheidsuitkering, krimpen met 7,2%. De beperking in de tijd van de inschakelingsuitkering drukt het aantal WZUA’s terwijl er een opdrijvend effect uitgaat uit van de langere beschikbaarheid van 60-plussers en de SWT-ers.

De jongeren in beroepsschakelingstijd (BIT) stijgen met 3,1%. De BIT-groep omvat per eind juni zowel recente schoolverlaters als jongeren die vorig jaar afstudeerden. Dat komt doordat schoolverlaters ten vroegste na een inschakelingstijd van één jaar, een uitkering kunnen aanvragen. Schoolverlaters, jonger dan 21 jaar met een rechtopenende studie maar zonder diploma, getuigschrift of attest kunnen dat pas vanaf hun 21ste verjaardag. Ze blijven daardoor langer geteld in de BIT-groep.

De restgroep ‘Andere’ (+19,1%) groeit. De jongeren die een éénjarige alternerende opleiding volgen na een initiële opleiding in het buitengewoon secundair onderwijs opleidingsvorm 3, verschijnen sinds kort in de groep ‘Andere’. Daardoor ook stijgt het aantal min-20-jarigen.

In Limburg daalt de werkloosheid met 7,9%. De ex-werknemers van Ford verschenen vanaf januari 2015 in de werkzoekendencijfers. Veel ex-werknemers zijn ondertussen terug aan de slag of moeten zich niet langer meer inschrijven als werkzoekende. Dat verklaart de daling.

Bron: VDAB

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.