In een jaar tijd zijn er in ons land ruim 46.000 jobs bij gekomen, waarvan 42.884 in de private sector. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. “Het beleid werkt. Dankzij de lastenverlaging creëren bedrijven meer jobs. Deze jobs zorgen op hun beurt voor meer koopkracht en meer bijdragen aan de sociale zekerheid”, vertelt minister Maggie De Block (Open Vld).
De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft de cijfers vrijgegeven voor het vierde kwartaal van 2018. In vergelijking met een jaar eerder zijn er 46.857 banen bij gekomen, zo blijkt. De lijn gaat al een tijdje naar omhoog. De voorbije 20 jaar waren er nooit meer mensen aan de slag.
In het kader van de taxshift heeft de regering onder meer de basisbijdragen voor de sociale zekerheid voor werkgevers verlaagd. Zo zijn de werkgeversbijdragen gedaald van 32,4 naar 25 procent. “We zien het effect van deze verlaging op het toenemende aantal jobs”, benadrukt minister De Block.
“Nog nooit waren er zoveel Belgen aan de slag als vandaag”, licht De Block toe. Voor het eerst zijn zeven op de tien van alle 20- tot 64-jarigen aan de slag. De werkzaamheidsgraad is gestegen tot 70%.
Dit is zeker geen slecht resultaat. In Nederland is 78% aan de slag en in Duitsland bedraagt de werkzaamheidsgraad 79,2%. ”Momenteel staat het aantal openstaande vacatures historisch hoog. We mogen gerust ambitie tonen”, stelt De Block. “De hoge loonkosten zijn voor de bedrijven nog steeds een zorg, maar ze zijn niet langer hun grootste probleem. Geschikte mensen vinden is dat wel.”
Opleidingsrekening
Recent is het opleidingsbudget goedgekeurd in de Kamer. Het moet werkzoekenden helpen om zich bij te scholen door hun ontslagpremie om te zetten naar een opleidingsbudget. Dit wordt vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen. “Zo kunnen werknemers vlotter hun weg vinden naar openstaande vacatures en krijgen bedrijven meer kansen om te groeien. Hiermee leggen we de basis voor de invoering van een opleidingsrekening” vertelt Maggie De Block. Iedere werknemer krijgt in het voorstel van Open Vld zo de kans om opleiding te volgen gedurende 2 jaar.
Bron : Kabinet van Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie, Maggie De Block