NL | FR | LU
Peoplesphere

Vlaanderen Demareert: vlaamse werkgeversorganisaties leggen 10 prioriteiten op tafel voor volgende regering.

In de aanloop naar de verkiezingen van 26 mei leggen 18 Vlaamse werkgeversorganisaties tien gezamenlijke prioriteiten op tafel voor de volgende Vlaamse regering. Het is de allereerste keer dat de Vlaamse werkgevers op deze manier de krachten bundelen. Ze vragen onder meer bijkomende investeringen in infrastructuur en innovatie, de invoering van een energienorm en het aanboren van meer talent via STEM-onderwijs en duaal leren.

Het is de eerste keer ooit dat 18 Vlaamse werkgeversorganisaties samen 10 beleidsdomeinen naar voor schuiven, die volgens hen prioritair zijn voor de volgende Vlaamse regering. De werkgevers erkennen dat Vlaanderen vandaag goede resultaten kan voorleggen, maar benadrukken dat nieuwe inspanningen en hervormingen noodzakelijk zijn om Vlaanderen op de kaart te zetten als voortrekkersregio binnen Europa.

Concreet zien de 18 werkgeversorganisaties onder meer onderwijs en arbeidsmarkt, competitiviteit, mobiliteit, innovatie en circulaire economie als prioriteiten voor de volgende Vlaamse regering. Aangestuurd vanuit een efficiënte overheid die rechtszekerheid biedt en vrijhandel stimuleert. Zo pleiten de werkgevers er voor om de Vlaamse investeringen in onderzoek en ontwikkeling en in mobiliteitsinfrastructuur de komende legislatuur elk met 500 miljoen euro te verhogen –goed voor 1 miljard aan bijkomende investeringen. De werkgevers vragen ook de invoering van een minimale investeringsnorm voor de Vlaamse overheid.

Daarnaast dringen de werkgevers aan op een modernisering van het Vlaamse onderwijs, dat nood heeft aan technologische en digitale innovatie om Vlaanderen te laten aansluiten bij het Europese koppeloton van STEM-diploma’s. De uitbouw van duaal leren moet er tegelijkertijd voor zorgen dat het Vlaams onderwijs en de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten.

Om de arbeidsmarkt te versterken, zetten de werkgevers hun schouders onder de invoering van een Vlaamse jobstimulans. Die moet niet-actieven motiveren om de stap te zetten naar een job, door ervoor te zorgen dat aan de slag gaan beter loont. Voorts wijzen de werkgevers op het belang van het competitief houden van de Vlaamse economie, als fundament van de Vlaamse welvaart. Ze vragen daarom de invoering van een energienorm, die moet garanderen dat onze energiefactuur niet nog meer ontspoort tegenover onze belangrijkste handelspartners en buurlanden. Technologische innovatie is het beste antwoord op de klimaatuitdaging.

“De tijd voor halve oplossingen is voorbij”, klinkt het unisono bij de 18 werkgeversorganisaties. “Met één stem vragen de Vlaamse werkgevers vandaag een nieuwe versnelling van de politiek. Ondernemers en bedrijven zijn de welvaartsmotor van onze samenleving. Ze creëren kansen, jobs en innovaties. Laat ons de handen in elkaar slaan om van Vlaanderen een nog innovatievere en welvarende regio te maken.”

De werkgevers stelden de tien prioriteiten voor tijdens het evenement ‘Vlaanderen Demarreert’ in het Brusselse Plein Publiek. Dat was voor de gelegenheid omgebouwd tot een heus rennersdorp. Politici, werkgevers en ondernemers kropen er letterlijk samen op de fiets. Een symbolische koppelkoers om in tandem een versnelling hoger te schakelen en met Vlaanderen internationaal de kop te nemen.

Bron: essenscia Vlaanderen

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.