Inwoners van gemeenten (6,65) scoren beter op vlak van geluk dan stedelingen (6,42). Dat blijkt uit het NN-UGent Geluksonderzoek. Onder andere de sociale en culturele samenstelling en een groene en hechte woonomgeving kunnen bijdragen aan de hogere geluksscore in gemeenten. Opvallend: ondanks die trend is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wel de gelukkigste regio. De titel van gelukkigste centrumstad is dan weer voor Hasselt.
Gemeenten gelukkiger dan steden
Gemeenten (6,65) scoren beter op vlak van geluk dan steden (6,42). Dat blijkt uit het NN-UGent Geluksonderzoek. De woonomgeving en sociale en culturele samenstelling van de buurt liggen aan de basis van de geluksscore. Inwoners van gemeenten (6,53) zijn duidelijk meer tevreden over de woonomgeving dan stadsbewoners (6,35). Ook de sociale en culturele samenstelling van de buurt wordt in gemeente beter beoordeeld (3,63) dan in steden (3,39).
Sara Claes (UGent): “Een groene en hechte woonomgeving doet duidelijk iets met ons geluksgevoel. In kleinere gemeenten voelen mensen zich vaker thuis, wat wellicht te maken heeft met meer ruimte, rust en een sterker gemeenschapsgevoel. Stadsbewoners profiteren dan weer van dynamiek en cultuur, maar die voordelen lijken het verschil in woontevredenheid niet helemaal te compenseren, wat zich uiteindelijk ook vertaalt in een iets lagere geluksscore van stadsbewoners.”
Oost west, Brussel best
Uit de cijfers blijkt dat het geluksgevoel niet overal in België gelijk verdeeld is. Inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest scoren het hoogst met een gemiddelde geluksscore van 6,95. Vlamingen geven zichzelf een 6,60, en Walen zijn met een gemiddelde van 6,42 het minst gelukkig.
Sara Claes (UGent): “Geluk blijkt niet alleen een persoonlijke ervaring, maar ook een kwestie van omgeving. Steden en regio’s waar mensen zich meer verbonden voelen scoren hoger. Dat Brussel nu aan de top staat, suggereert dat dynamiek en diversiteit misschien wel een buffer kunnen vormen tegen de onzekerheid van het huidige klimaat.”
Bij de centrumsteden vallen er ook enkele uitschieters op: Hasselt staat op de eerste plaats met een score van 7,48. Aan het andere uiterste vinden we in Vlaanderen dan weer Aalst (5,50). Enkel Bergen doet het in Wallonië nog iets slechter met een score van 5,42.
De invloed van een pandemie op ons mentaal welzijn
Vijf jaar na de uitbraak van de coronapandemie blijkt uit het nieuwste UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek dat de Belgische bevolking opnieuw minder gelukkig is dan voor deze crisis. De gemiddelde geluksscore is gedaald van 6,73 in februari 2020 naar 6,58 in januari 2025.
Na een tijdelijke heropleving begin 2024 blijkt het geluk van de Belg niet van blijvende duur.
Vooral het aantal heel gelukkige Belgen (die zichzelf een hoge geluksscore van 8, 9 of 10 op 10 toekennen) is afgenomen. Waar 5 jaar geleden 40% van de Belgen zich nog heel gelukkig voelden, is dat nu gedaald naar 35%.
Sara Claes (UGent): “Na een tijdelijke opstoot in 2024 zien we dat het algemene geluksgevoel van de Belg opnieuw onder druk staat. Dit toont dat de politieke instabiliteit en economische onzekerheid die we de laatste tijd zien, duidelijk doorwerken in het dagelijks leven.”
Bron: sinds 2017 analyseert het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek van de UGent en levensverzekeraar NN wat de Belg gelukkig maakt en hoe we dit geluk kunnen bevorderen in onze samenleving.