Het omzetverlies als gevolg van de coronacrisis is voor de Belgische bedrijven afgenomen van 10 % in mei tot 8 % in juni. De verbetering is vooral opmerkelijk voor de horecabedrijven, wat uiteraard te maken heeft met de heropening ervan. Ook de andere indicatoren wijzen op een afnemende corona-impact op de Belgische economie. Dat blijkt uit de laatste reguliere ERMG-enquête, die begin vorige week bij Belgische bedrijven werd gehouden.
Daartegenover staan wel belangrijke problemen aan de aanbodzijde, die het herstel kunnen drukken. Zo blijven de spanningen op de arbeidsmarkt aanzienlijk, vooral in het Vlaamse Gewest. Daarnaast rapporteert één op de twee bedrijven dat de toeleveringen matig tot ernstig verstoord zijn.
De omzet en de omzetverwachtingen herstellen verder in juni
Rekening houdend met de bedrijfsgrootte en de toegevoegde waarde van de sector, meldden de vorige week ondervraagde bedrijven dat hun omzet nog 8 % lager ligt dan normaal. Dit is een verbetering met twee procentpunt in vergelijking met de enquête van mei en het beste resultaat sinds het begin van de crisis.
De omzetverbetering in juni deed zich voor in de meeste sectoren en is het gevolg van de verbeterde gezondheidssituatie en de afbouw van een aantal beperkende maatregelen. Ze was veruit het grootst in de horeca, waar het omzetverlies meer dan halveerde van bijna 70 % in mei tot 30 % in juni. Terwijl de omzet in mei na de heropening van enkel de terrassen nog niet substantieel was verbeterd (mogelijk door het slechte weer), zorgde de heropening van de binnenruimtes in juni wel voor een groot herstel. De omzet verbeterde tijdens de maand juni in mindere mate ook in de andere zwaar getroffen bedrijfstakken, met name de reisbureaus, het wegvervoer van personen, de luchtvaart, de niet-medische contactberoepen en de sector kunst, evenementen en recreatie. Vervolgens zette het geleidelijke omzetherstel zich in de meeste andere bedrijfstakken voort, zodat deze bijna het niveau bereiken dat ze zonder de coronacrisis zouden hebben behaald. Enkel in de voedings- en niet-voedingswinkels verslechterde de omzet, maar dat is mogelijk te wijten aan compositie-effecten in de steekproef.
Bron : Begin vorige week hielden verscheidene federaties die de ondernemingen en de zelfstandigen vertegenwoordigen (BECI, NSZ, UCM, UNIZO, UWE en VOKA), een nieuwe ERMG-enquête. Dat initiatief wordt gecoördineerd door de NBB en het VBO. Het was de tweeëntwintigste en laatste in een reeks enquêtes die sinds maart 2020 worden gehouden om na te gaan welke impact de coronacrisis en de beperkende maatregelen hebben op de economische bedrijvigheid en op de financiële gezondheid van de ondernemingen. Aan deze enquête namen minder ondernemingen (1 936) deel dan gewoonlijk. Dat vergroot enigszins de foutenmarge van de resultaten, die nog meer dan anders met voorzichtigheid moeten worden geïnterpreteerd.