Deze week zijn de onderhandelingen in de dienstenchequesector, het comité waar onderhandeld wordt over de loons- en arbeidsvoorwaarden van de dienstenchequesector, eenzijdig stopgezet door de vakbonden. De vakbonden hebben ondertussen ook een stakingsaanzegging ingediend. Federgon die onder meer de dienstenchequesector vertegenwoordigt, betreurt deze beslissing ten zeerste.
De werkgevers hebben tijdens deze moeilijke onderhandelingen steeds gepoogd om constructieve voorstellen op tafel te leggen. Hierbij werden in de eerste plaats de belangen van de huishoudhulpen vooropgesteld, uiteraard rekening houdend met de beperkte marges die de dienstenchequebedrijven vandaag hebben. Bij de werkgevers is de wil er wel om de gemaakte afspraken bij de IPA onderhandelingen te volgen, maar de huidige marges laten de dienstenchequebedrijven nagenoeg geen ruimte.
“De dienstenchequesector is vandaag een sector in nood, de rentabiliteit van de bedrijven ligt extreem laag, waardoor ze vandaag niet kunnen ingaan op de eisen van de vakbond”, zegt Herwig Muyldermans, Algemeen Directeur van Federgon.”De uitdagingen van de sector zijn gekend op het politieke niveau, maar voorlopig blijven concrete maatregelen uit. Zolang er geen concrete maatregelen komen, zullen de marges alleen maar verder dalen en dat kan problematisch worden.”
Het maatschappelijk belang van de dienstenchequesector is nochtans groot, vandaag zijn er meer dan 160.000 huishoudhulpen tewerkgesteld in de sector. Voor meer dan een miljoen gezinnen betekent het systeem een betere balans werk/gezin.
“Noem dit gerust een noodkreet aan alle regeringen om het behoud en de toekomst van de sector veilig te stellen. De tewerkstelling van laaggeschoolden is vandaag een belangrijke arbeidsmarktuitdaging, we hebben er als maatschappij alle belang bij om dienstenchequejobs, vaak ingevuld door laaggeschoolde medewerkers, te reguleren en te controleren”, benadrukt Muyldermans. “De ambitie is duidelijk, de dienstenchequesector gezond houden en dit in het belang van de werknemers, de klanten en de bedrijven.”.
Bron: Federgon