NL | FR | LU
Peoplesphere

Onderzoeksrapport Transport & Mobility Leuven: innovatieve economische modellen kunnen bijdragen aan een duurzaam mobiliteitssysteem.

Deelauto’s, deelfietsen, carpooling, elektrische steps, fietskoeriers … dankzij de informatietechnologie zijn er de voorbije jaren nieuwe manieren ontstaan om ons te verplaatsen of goederen te vervoeren. Zullen deze innovaties – zij het technologisch of organisatorisch – de groeiende mobiliteitsproblemen oplossen waarmee België wordt geconfronteerd? Zullen ze de realisatie van de klimaatakkoorden van Parijs mogelijk maken? Zullen ze de kwaliteit verbeteren van de lucht die we inademen? Welke soorten initiatieven moeten door de overheden worden gesteund en hoe?

Om deze vragen te beantwoorden, heeft de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling een studie gefinancierd die werd uitgevoerd door het studiebureau Transport & Mobility Leuven. Eén van de conclusies is dat Innovatieve economische modellen een bijdrage kunnen leveren aan een duurzaam mobiliteitssysteem. Om ervoor te zorgen dat dit effectief gebeurt, is het belangrijk om een goed algemeen kader te creëren dat een duurzamer mobiliteitsysteem faciliteert.

Een dergelijk kader kiest niet voor de promotie van één of enkele oplossingen die vandaag het best lijken, maar zorgt ervoor dat elke oplossing die zorgt voor minder verplaatsingen en minder individueel autogebruik een eerlijke kans krijgt en zal krijgen. De promotie van een duurzamer waardensysteem en een grondige herziening van het fiscaal kader zijn de bouwstenen voor dit kader. Ook een aangepaste ruimtelijke ordening is een belangrijke bouwsteen hierbij.

Het volledige onderzoek is in het Nederlands en in het Frans gepubliceerd op de website van de raad (https://www.frdo-cfdd.be/nl/publicaties/andere -> Studies). Samenvattingen zijn beschikbaar in het Nederlands, het Frans en het Engels. Standpunten in deze studie zijn deze van het studiebureau, niet van de raad of zijn leden.

Bron: FRDO – Transport & Mobility Leuven

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.