Slechts 8% van de werknemers krijgt energie van zijn job en gaat fluitend naar huis na een werkdag. Dat blijkt uit een peiling van HR-dienstverlener Agilitas bij 16.857 Belgen. De grootste pijnpunten die werknemers met een negatief buikgevoel opzadelen zijn het gebrek aan waardering en persoonlijke ontwikkeling. Amper 18% voelt zich echt gewaardeerd op het werk. En maar liefst 44% van de werknemers geeft aan weinig tot niets bij te leren op het werk.
Nochtans hebben die zaken volgens experten net een belangrijke impact op ons buikgevoel. Uitgerekend vandaag, op Blue Monday, wanneer het energiepeil van medewerkers traditioneel op een laag pitje staat, wil Agilitas werkgevers oproepen om extra aandacht te besteden aan hun medewerkers door hen een compliment te geven als blijk van waardering.
48% van de werknemers heeft meer nood aan waardering van de leidinggevende. 14% van hen geeft zelfs aan boos te zijn op zijn/haar baas omwille van een gebrek aan erkenning. Uit onderzoek van Agilitas blijkt zelfs dat dit bij Belgen de grootste reden is van een slecht buikgevoel op het werk.
Volgens experte Eva Vercouteren, coach bij Board of Innovation heeft waardering een belangrijke impact op ons energiepeil en onze jobtevredenheid: “Het is belangrijk om het gevoel te hebben dat je werk zin heeft, want dan ga je jezelf ook net dat tikkeltje meer inzetten. En als je je met hart en ziel inzet, dan is erkenning van je inspanning ook cruciaal. Als je geen waardering krijgt, dan kan dat leiden tot een forse energiedip. Tot slot is ook de workload belangrijk. Hoe realistisch is de hoeveelheid werk die je op je bord hebt? Verveling is een grote energy drainer. Maar te veel werk kan er zeker ook voor zorgen dat je pompaf naar huis gaat.”
Mieke Ally, verantwoordelijke ‘Mens&Organisatie’ van Meat&More, bekend om de slagerijformule Buurtslagers en maaltijdwinkelketen Bon’Ap getuigt: “Volgens ons begint alles bij het inzetten van mensen op maat van hun talenten, bijgevolg krijgen medewerkers sowieso meer voldoening en meer energie. We werken in kleine teams, want waardering en een open cultuur vinden we heel belangrijk. Onze interne opleiding ‘Ik en de Ander’ voor alle werknemers geeft mensen meer zelfinzicht en verhoogt de aangename samenwerking. Zo leer je je collega’s ook beter kennen. Daarnaast zetten we in op meer bewegen bij onze kantoorjobs en steunen we goede doelen die onze mensen zelf kiezen. Op die manier voelen mensen zich meer betrokken. Met zulke initiatieven maken we effectief het verschil. Het feit dat we oog hebben voor onze mensen, wordt elke dag opnieuw gewaardeerd. Onze medewerkers doen hun job met veel goesting!”
44% van de medewerkers leert weinig tot niets bij
Bijleren is voor vele medewerkers een belangrijke drijfveer en wordt in onze huidige gedigitaliseerde samenleving elk jaar belangrijker. Nochtans blijkt uit de peiling van Agilitas dat slechts 19% van de respondenten veel bijleert. 37% van de respondenten leert af en toe iets bij en de grootste groep (44%) leert weinig tot niets bij.
Ook volgens Agilitas Group is persoonlijke ontwikkeling cruciaal. Leen Martens, woordvoerder van Agilitas Group, vindt deze cijfers dan ook problematisch: “We zijn ervan overtuigd dat mensen die hun talenten echt benutten en meer bijleren, productiever en gelukkiger zijn. Blijf dus niet bij de pakken zitten als je het gevoel hebt dat je job niet aansluit bij je noden. Ben je iemand die graag opleidingen volgt en wilt bijleren? Vraag dan concreet naar je doorgroei- en opleidingsmogelijkheden binnen je organisatie. Steeds meer bedrijven bieden mogelijkheden om je te heroriënteren. Of durf loopbaanbegeleiding te volgen en een nieuwe richting te kiezen die beter aansluit bij jouw persoonlijkheid en ambitie.”
Experte Eva Vercouteren: “Het is vandaag één van de grootste uitdagingen van bedrijven om ervoor te zorgen dat medewerkers de vaardigheid hebben om te leren leren. Onze wereld verandert elk jaar sneller. In quasi alle domeinen moeten medewerkers openstaan voor verandering. Om dit waar te maken ben ik ervan overtuigd dat het belangrijk is om mensen verantwoordelijkheid te geven, ook om zelf de kennis te ontwikkelen die ze nodig hebben. Hoe meer ownership medewerkers krijgen, hoe meer zin ze zullen hebben om bij te leren.”
Bron : Agilitas – Online peiling via de website van Agilitas tussen 5 november 2018 en 7 januari 2019 met 16.857 ingevulde resultaten, waarvan 70% tussen de 25 en de 54 jaar.