NL | FR | LU
Peoplesphere

De Raad van Ministers zal morgen de uitzonderlijke verlenging van de geldigheid van de cheques bevestigen.

De verlenging van de geldigheidsdatum met terugwerkende kracht van ecocheques, maaltijdcheques, cadeaucheques en sport- & cultuurcheques is goed nieuws voor de koopkracht van de Belgische consumenten. Dit besluit moet nog goedgekeurd worden door de Raad van State.

De ministerraad zal morgen bevestigen dat de geldigheidsduur van ecocheques, maaltijdcheques en cadeaucheques die tussen 1 maart en 30 juni 2020 aflopen, met 6 maanden wordt verlengd. Een kleine nuance met betrekking tot de sport- en cultuurcheque: aangezien deze in september aflopen, zal de geldigheid ervan verlengd worden tot 31 december 2020. Begunstigden hebben dus drie extra maanden de tijd om hun sport- en cultuurcheques te gebruiken.

De uitzonderlijke en tijdelijke maatregelen die de Belgische regering in verband met de coronavirus-crisis (COVID-19) heeft moeten nemen, hebben geleid tot de sluiting van vele winkels en restaurants. Hoewel de mogelijkheid nog steeds bestaat om deze verschillende cheques te gebruiken, pleitte VIA, de federatie van uitgevers van titels, bij de verschillende instanties om voor een uitzonderlijke verlenging van de geldigheid te gaan en dit om geen enkele partij te schaden. Na een positief advies van de NAR volgde een koninklijk besluit, ondertekend door de ministers van Tewerkstelling en Sociale Zaken waarbij het advies van de federatie VIA gevolgd worden.

Het decreet bepaalt.: “Gelet op de regels van de afzondering en sociale afstand die tussen personen gerespecteerd moet worden, wordt aanbevolen de uitstapjes voor de aankopen van basisbehoeften te beperken, het wordt noodzakelijk geacht om de begunstigden van de cheques de mogelijkheid te bieden om ze op te gebruiken en de ondernemingen, met name de handelszaken en de horecasector, toe te staan om ze aan het einde van de opsluitingsperiode langer dan oorspronkelijk gepland te aanvaarden.” Dit is uitstekend nieuws voor de koopkracht van de begunstigden van deze cheques, maar ook voor de lokale handelaars.

Extra stimulans bij de heropleving van onze lokale economie

Deze beslissing versterkt de koopkracht van de Belgen en zal ook bijdragen tot het herstel van onze lokale economie. Want hoewel de cheques nog steeds gebruikt kunnen worden in bepaalde winkels of zelfs online, profiteren de begunstigden niet van het volledige netwerk dat gewoonlijk beschikbaar is. Sommige winkels, die nu nog gesloten zijn, zouden ook een deel van hun omzet verliezen als de verlenging van de geldigheidsdatum niet was vastgelegd.

Olivier Bouquet, voorzitter van VIA, de Federatie van uitgevers van titels, is blij met deze beslissing: “We zijn tevreden dat de Nationale Arbeidsraad onze oproep heeft gehoord om de geldigheid van de cheques in België met terugwerkende kracht te verlengen en dat de Ministerraad het advies van de NAR zal volgen. We zien een positieve impact op de koopkracht van de verschillende cheques voor onze begunstigden. Bovendien zullen ze, aangezien ze alleen in België kunnen worden gebruikt, een troef zijn voor de heropleving van de economische machine. Deze maatregel gaat van kracht na de goedkeuring van dit koninklijk besluit door de Raad van State. Vanaf dat moment is het alleen nog maar een kwestie van de cheques te verlengen, wat nog een paar weken kan duren. De begunstigden ontvangen informatie over de nieuwe geldigheidsdatum van hun uitgevende instelling (Edenred, Monizze of Sodexo).”

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.