Tussen 13 en 26 mei 2024 organiseerden de ondernemingen met meer dan 50 werknemers sociale verkiezingen. Bijna 1,4 miljoen werknemers konden deelnemen. Zo’n 60% deed dat ook. Wat zijn de resultaten en de grote verschuivingen vergeleken met de sociale verkiezingen van 2020?
Dankzij de logistieke en juridische steun van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), zijn lidfederaties en de HR-diensten van de ondernemingen, zijn de verkiezingen vlot verlopen.
Minder goed nieuws echter wat betreft de opkomst. De gemiddelde participatiegraad van 60% betekent opnieuw een daling (-6,41% voor de OR en -6,85% voor het CPBW) ten opzichte van de sociale verkiezingen van 2020. De daling heeft zich dus nog forser doorgezet tegenover de edities van 2016 en 2012. Die tanende interesse roept op z’n minst vragen op.
Daar staat tegenover dat de participatiegraad bij de jonge werknemers onder de 25 jaar zich heeft herpakt. 42% van hen ging stemmen, ten opzichte van 39% in 2020 en 30% in 2016.
Verkiezingsresultaten (% van de stemmen)
Wat de resultaten betreft, blijft de liberale vakbond in opmars in beide organen (13,87% van de stemmen in de OR en 14,12% in het CPBW). De andere twee vakbonden behouden hun eerdere posities, met een lichte terugval voor het ACV (49,84% in de OR en 50,36% in het CPBW), terwijl het ABVV zo goed als aanknoopt met de resultaten van 2016 (34,94 % in de OR en 35,52% in het CPBW).
Het VBO neemt akte van de resultaten en hoopt dat de nieuwe verkozenen zich op constructieve wijze zullen inzetten in hun onderneming en de overlegorganen.
Nieuwigheden en evolutie van de wetgeving
De wet van 5 juni 2023 introduceerde een aantal nieuwigheden, zoals het toegenomen gebruik van elektronische communicatiekanalen, bijvoorbeeld voor het versturen van de oproepingsbrieven. Het VBO is tevreden met die evolutie.
Nu is het aan de bedrijven om snel akkoorden te sluiten met werknemersvertegen-woordigers over de syndicale faciliteiten en de rechten en plichten van werknemers en leden van de nieuwe overlegorganen. De investering van de werkgever in het sociaal overleg moet garanderen dat alle actoren zich inzetten voor de goede werking van de onderneming, haar resultaten, en de verbetering van de interne communicatie.
Bron: VBO – FOD WASO