NL | FR | LU
Peoplesphere

Resultaten van het Grote Jongerenonderzoek: 87% eist betaalbare woningen als prioriteit.

In het kader van Het Grote Jongerenonderzoek, uitgevoerd door JONGCD&V, hebben bijna 2.000 jongeren hun stem laten horen over uiteenlopende thema’s die hun leven en toekomst raken. De resultaten bieden een unieke inkijk in de zorgen, behoeften en verwachtingen van de jonge generatie in Vlaanderen én Brussel. Van een moeilijke woningmarkt én de kwaliteit van het onderwijs tot de behoefte aan verbeterde nachtmobiliteit én sportfaciliteiten; de jongeren hebben duidelijk gemaakt waar voor hen de prioriteiten moeten liggen.

De meest opvallende resultaten omvatten de bijna unanieme stem voor de noodzaak van betaalbare woningen. Maar liefst 86,6% van de jongeren acht het onmogelijk om zonder steun van ouders een eigen woning aan te schaffen.

“Jongeren zijn niet enkel de toekomst, maar ook het heden.”, zegt nationaal JONGCD&V-voorzitter Sien Vandevelde. “Bij JONGCD&V hebben we daarom tijd gemaakt om te luisteren naar de stem van de jongeren en het is duidelijk dat hun zorgen serieus genomen moeten worden. Dit onderzoek is niet alleen een weerspiegeling van de voor hen huidige uitdagingen, zoals de wooncrisis, maar ook een oproep tot actie. Wij zijn vastberaden om die actie te leiden en beleid te vormen dat daadwerkelijk tegemoetkomt aan hun behoeften.”

Veiligheid & mentaal welzijn

Een andere opmerkelijke consensus was er rond het thema veiligheid, want een aanzienlijk deel van de jongeren, bijna 1 op 3, geeft aan zich ’s avonds niet veilig te voelen in zijn buurt. Daarnaast toont de enquête aan dat jongeren sterk pleiten voor het verbeteren van de nachtmobiliteit, met 76,2% die aangeeft dat er nachtbussen en -treinen moet aangeboden worden om de toegang tot uitgaansgelegenheden te verbeteren.

Mentaal welzijn is én blijft een belangrijk topic voor de jeugd: een overweldigende meerderheid pleit voor de volledige terugbetaling van psychologische hulp onder de 25 jaar.

“De resultaten van Het Grote Jongerenonderzoek tonen aan dat onze jongeren wakker liggen van cruciale thema’s zoals hun financiële zekerheid, huisvesting en toegang tot psychologische zorg”, zegt Sien Vandevelde. “Bij JONGCD&V horen we deze zorgen en zetten we ons in om van Vlaanderen en Brussel een plek te maken waar jongeren niet alleen dromen, maar hun dromen ook kunnen realiseren. We gaan verder dan alleen luisteren; we willen meebouwen aan een beleid dat de jongeren rechtstreeks ten goede komt.”

De enquête legde ook diepe zorgen bij de jongeren bloot over de huidige en toekomstige staat van onze samenleving, met als voornaamste thema’s voor hen financiën, klimaatverandering, wonen, onderwijs en armoede. Dit illustreert de brede waaier aan uitdagingen waar jongeren vandaag de dag voor staan én hun roep om actie en verandering. Dit gevoel wordt verder benadrukt door de bezorgdheid over de kwaliteit van het onderwijs, waarbij 68,6% van de jongeren aangeeft dat het achteruitgaat.

 

Bron: JongCD&V

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.