NL | FR | LU
Peoplesphere

Robots op de arbeidsmarkt

Robots zijn tegenwoordig een hot topic, dit ook zo in de wereld van het people management. Veel mensen zijn namelijk bang dat de toenemende aanwezigheid van robots op de werkvloer zal leiden tot minder jobs en mogelijks gevaarlijke situaties.

In de industriële revolutie en vooral met toevoeging van elektriciteit zijn robots steeds prominenter geworden in het dagelijkse leven. Ook op de werkvloer hebben ze hun intrede gedaan. In autobedrijven kan men de armen die de werkgevers helpen bij het assembleren van auto’s bijvoorbeeld niet meer wegdenken.

Waar zijn de robots?

Robots zijn ondertussen bijna overal opgedoken. In de maakindustrie doen ze vooral lopendebandwerk, waar ze veel preciezer kunnen werken dan mensen. Ook worden ze ingezet in de militaire wereld, denk aan de drones die de laatste tijden zo vaak in de media zijn opgedoken. Verder is er ook nog de zorgsector. Laparoscopie zorgt ervoor dat een chirurg met minimale incisies een operatie kan uitvoeren. Protheses met geavanceerde technologie zorgen ervoor dat men bijna het onderscheid niet meer kan maken met een echt been of een echte hand. Ook thuis heeft de robot een prominente positie. Stofzuigers die zelf stofzuigen, keukenrobots en andere dergelijke machines voeren de taken uit die mensen zelf niet graag doen. Er bestaan zelfs robothonden, ideaal voor op een appartement…

De impact van het toenemend aantal robots

We moeten echter stilstaan bij het feit dat hoe meer robots er komen, hoe groter de impact, zowel positief als negatief. Enerzijds stellen de optimisten dat robots voor grotere productiviteit en economische groei als gevolg zorgen, anderzijds zijn veel mensen bang dat robots de plaats innemen van mensen en dus bijdragen tot de groeiende werkloosheid.

Beiden kunnen uiteraard gelijk hebben. Robots nemen sommige taken van mensen over, en doen deze op een effectievere manier. We kunnen verwachten dat robots een steeds grotere rol zullen spelen in ons leven, naarmate er meer onderzoek gedaan wordt naar nieuwe soorten robots en hun toepassingen.

De pro’s

Door meer gebruik te maken van robots kunnen we veel besparen. Robots zijn goedkoper (en worden steeds goedkoper dan hun menselijke tegenhangers en werken efficiënter. Een robot zal geen fouten maken door verveling of onoplettendheid. Ze zijn bovendien ook erg productief. Ze worden niet moe of ziek en kunnen uren doorwerken zonder te moeten stoppen. Een panne kan uiteraard gebeuren, maar dan nog is de robot minder lang buiten werking dan een zieke werknemer die één of twee weken thuisblijft. Robots kunnen ook preciezer werken dan mensen. Hun handen trillen niet, kunnen poses aannemen waar de mens niet eens van kan dromen, en zijn ervoor gemaakt op precisiewerk te doen. De robots die gebruikt worden om operaties uit te voeren zijn hier een goed voorbeeld. Nog een ander pluspunt: robots zijn sterker en sneller dan mensen. Ze komen in grote en kleine maten, naar gelang de nood, en worden specifiek gemaakt voor specifieke situaties. Ze kunnen omstandigheden aan (noodweer, zonder lucht, vuur, onder water enzovoort) die een mens in een tel fataal zouden zijn. Robots kunnen werk doen dat onmogelijk is voor mensen (denk maar aan de robots die het heelal ingestuurd worden om informatie in te zamelen).

De contra’s

Pro’s zijn er dus, en robots zijn duidelijk handige tools, die niet meer weg te denken zijn uit onze huidige samenleving. Maar waar pro’s zijn, zijn ook contra’s. Robots nemen veel werk over van mensen, wat leidt tot vermindering van jobs. Denk aan lopendebandwerk, het samenstellen van auto-onderdelen enzovoort. Bovendien zijn robots wel goed in het uitvoeren van specifieke taken, maar kunnen geen weg met onverwachte zaken indien ze hiervoor niet geprogrammeerd zijn. Sommige mensen twijfelen ook aan de veiligheid van robots. Pannes kunnen zelfs de meest gesofisticeerde dingen overkomen, en zo ook robots. Maar wat als er bijvoorbeeld een probleem is met een bewapende drone? Of met een robot die door chirurgen wordt gebruikt? Dit zijn zaken waar men ook even bij stil moet staan.

Niets is zwart of wit

Het is dus niet allemaal zwart of wit. Robots hebben hun voor- en nadelen. Wat zeker is, is dat er steeds meer zijn. Wat dit concreet betekent voor de arbeidsmarkt en de werkloosheid kan nog niet worden vastgesteld, aangezien het fenomeen van robots op de werkvloer toch een relatief nieuw fenomeen zijn. Robots zijn (gelukkig) nog niet even intelligent als de mens. We moeten dus niet bang zijn dat robots de wereld aan het overnemen zijn. De mens is in zijn eigen leefwereld nog veel onmisbaarder dan gelijk welke robot. Dit ook voor de meeste jobs: robots kunnen, zoals hierboven gesteld, een deeltje van de routinejobs en lopendebandwerk doen, maar zijn nog niet zover dat ze kunnen denken als de mens, emoties hebben en dergelijke meer. Ze zijn dus niet in staat om de meeste functies die door mensen ingevuld worden uit te voeren.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.