NL | FR | LU
Peoplesphere

Sociale dialoog: MIVB moderniseert personeelsbeheer in samenwerking met sociale partners.

De directie en de drie vakbonden (ABVV, ACV en ACLVB) van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB hebben verschillende collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) ondertekend die baanbrekend zijn op vlak van functieclassificatie en verloning van haar arbeiders. De cao’s verzekeren zo mee de toekomst van de grootste Brusselse werkgever.

Directie en vakbonden van de MIVB sloten 9 innoverende cao’s af, na vijf jaar van intensieve en constructieve onderhandelingen. Die cao’s zorgen voor functieclassificaties voor meer dan 6.000 arbeiders en een grondige hervorming van hun verloning.

Het akkoord maakt het voor iedereen (medewerkers, personeelsdienst of manager) duidelijker hoe arbeiders worden vergoed en vooral hoe het loon zal evolueren tijdens de loopbaan. Het werd op 10 mei ondertekend in paritair comité en op 17 juni goedgekeurd door de raad van bestuur.

Concreet stapt de MIVB van een heel complex systeem met uiteenlopende en verouderde premies over naar een transparant, eenvoudig en eerlijk systeem met 4 functieklassen en bijhorende evolutie van het barema. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen bestuurders en technisch personeel, wat mogelijkheden opent voor interne mobiliteit.

Bovendien is dit een grote stap naar een functieclassificatie die geïntegreerd is met die van de bedienden (in voege sinds 2006) en dus naar de overgang naar het eenheidsstatuut.

Heel wat verouderde premies werden afgeschaft. Diegene die verbeterde technische vaardigheden en talenkennis aanmoedigen werden wel behouden, om ervoor te zorgen klanten nog beter te kunnen bedienen. De barema’s werden ook verlengd om toekomstige langere loopbanen te begeleiden.

“Dit is een historisch moment”, aldus Frédéric Demars, senior vice president Human Resources bij de MIVB. “Voor het eerst in België maakt een bedrijf tabula rasa en evolueert het van een complex en verouderd naar een nieuw, duidelijk en transparant systeem waar alle arbeiders baat bij hebben.”

Het nieuwe systeem gaat van start op 1 mei 2021 en telt drie garanties: geen enkel loonverlies op de resterende loopbaan, een groepsverzekering die op z’n minst gelijk is aan die aangeboden in het oude systeem en een loonsverhoging van minimum 10 euro bruto per maand op moment van de lancering in mei 2021.

Loopbaanspaarrekening

De MIVB heeft op 10 mei 2019 ook twee cao’s afgesloten over de individuele loopbaan. Het gaat om de eerste cao’s in hun soort die in België zijn ondertekend sinds de wet-Peeters. Ze bieden de mogelijkheid aan de medewerker om bepaalde tijdselementen op te sparen (extralegaal verlof, vrijwillige overuren, wachtverlof,…) en deze dagen tijdens zijn loopbaan te gebruiken om zijn werktijd tijdelijk anders te regelen voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven of op het einde van de loopbaan. Dit is vooral belangrijk in het kader van de langere loopbaan en bij zware beroepen.

“Samen met de vakbonden hebben we een gigantisch werk geleverd dat de MIVB en zijn personeel een nieuw tijdperk inloodst. Het verankert het bedrijf en zijn medewerkers voor vele komende jaren”, besluit Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.