NL | FR | LU
Peoplesphere

Sociale partners pleiten voor doordachte en structurele aanpak van de administratieve lasten en regeldruk.

De Vlaamse vakbonden en werkgeversorganisaties in de SERV zijn tevreden dat het project Regelrecht van start gaat. Hiermee wil de Vlaamse Regering de administratieve lasten en regeldruk snel en zichtbaar verlagen. Eenvoudige regels en vlottere vergunningsprocessen zijn bovendien één van de prioriteiten in de recente SERV-oproep voor een Vlaamse industriestrategie. Quick wins kunnen al heel wat vereenvoudigingen opleveren. Tegelijk is ook een doordachte en volgehouden inspanning nodig om structurele maatregelen te nemen. Digitalisering en artificiële intelligentie bieden heel wat kansen om administratieve lasten fundamenteel te verminderen.

Verder benadrukt de SERV om niet alleen bestaande regelgeving onder de loep te nemen. Het is even belangrijk om al van bij de opmaak van nieuwe regelgeving oog te hebben voor minder regeldruk of complexe, tijdrovende procedures, zowel op Vlaams als Europees niveau.

Stijn Gryp, voorzitter SERV: “De Vlaamse Regering komt met het project Regelrecht tegemoet aan de vraag van de werkgevers en vakbonden in de SERV om administratieve lasten en regeldruk aan te pakken. Regelrecht is ook een kans om de toegankelijkheid en gebruiksgerichtheid van publieke diensten te verbeteren. Denk bv. aan het automatisch toekennen van rechten. De SERV waardeert de nauwe, drieledige samenwerking tussen politiek, ambtenaren en stakeholders. De SERV dringt erop aan dat alle sociale partners volwaardig betrokken worden in het volledige proces van Regelrecht, zowel in de centrale werkgroep als in de verschillende themagroepen (bedrijven, verenigingen, besturen, onderwijs, welzijn).”

Vlaanderen vereenvoudigt met het project Regelrecht

Gisteren gaf de Vlaamse Regering met de eerste bijeenkomst van de zgn. centrale werkgroep het startschot voor het project Regelrecht. Hiermee wil de regering minder administratieve lasten en minder regeldruk in Vlaanderen. De SERV maakt deel uit van deze werkgroep en wil zo mee zorgen voor concrete en gedragen resultaten. De SERV dringt erop aan dat alle sociale partners volwaardig betrokken worden in het volledige proces van Regelrecht, zowel in de centrale werkgroep als in de verschillende themagroepen (bedrijven, verenigingen, besturen, onderwijs, welzijn).

Om het succes van het project Regelrecht te maximaliseren, vraagt de SERV in een nieuw advies om een aantal zaken goed te bewaken:

  1. Om concrete resultaten te behalen moeten alle actoren onmiddellijk aan de slag. Quick wins zijn daarbij belangrijk. Tegelijk moet de basis worden gelegd om de inspanning vol te houden en op een doordachte manier te werken aan een structurele aanpak. Hiervoor is een echte cultuuromslag nodig, moet gaandeweg een bredere maar relevante groep stakeholders betrokken worden, is er een duidelijke uitvoeringsagenda nodig en regelmatige communicatie over de vooruitgang en realisaties.
  2. Administratieve lasten zijn niet alleen in de regelgeving te vinden maar ook in de publieke dienstverlening. Complexe procedures, onduidelijke instructies, dubbele gegevensopvraging … veroorzaken mee obstakels. Digitalisering en artificiële intelligentie hebben heel wat te bieden om administratieve lasten fundamenteel te verminderen en publieke dienstverlening te verbeteren.
  3. Het is goed om bestaande complexe procedures, regeldruk en administratieve lasten te verminderen waar mogelijk. Even belangrijk is het om ervoor te zorgen dat nieuw beleid zo min mogelijk regeldruk en regellast voorbrengt, anders blijft het dweilen met de kraan open. Dat kan door stakeholders meer te betrekken en tijdig inspraak te geven, door minder verkokerde besluitvorming en effectentoetsing.
  4. Om administratieve lasten en regeldruk aan te pakken, moet Vlaanderen meer inspelen en wegen op het Europese beleid. Een groot deel van de regelgeving in Vlaanderen komt rechtstreeks of onrechtstreeks van Europa. Daarvoor is het nodig goed in te spelen op de Europese vereenvoudigingsinitiatieven en het samenspel tussen het Vlaamse en EU‑regelgevingsproces te verbeteren. Consultaties met sociale partners en andere maatschappelijke stakeholders en Vlaamse impactanalyses zijn daarbij belangrijke instrumenten.

Vlaams Parlement mee aan zet

De SERV vindt het belangrijk dat ook het Vlaams Parlement zich schaart achter de ambities om regeldruk, complexe procedures en administratieve lasten te verminderen. Sommige vereenvoudigingsvoorstellen zullen decretale aanpassingen nodig hebben en dan is het parlement mee aan zet. Maar het Vlaams Parlement zou ook een sterkere waakhondfunctie kunnen opnemen door kritisch te kijken naar nieuwe ontwerpdecreten en te oordelen of dit echt kwaliteitsvolle regelgeving is. Een jaarlijkse Staat van de Regelgeving zoals in Nederland zou deze rol kunnen ondersteunen en zichtbaar maken.

Inspiratienota Regelrecht op doel

Bij het nieuwe SERV-advies zit ook een inspiratienota voor de centrale werkgroep en de thematische werkgroepen. Die bevat heel wat voorstellen en ideeën voor de verdere aanpak van het project Regelrecht, op basis van eerdere SERV-adviezen, ervaringen met vroegere initiatieven, wetenschappelijke inzichten en goede praktijken in andere landen.

 

Bron: SERV

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.