Zelfs in de huidige moeilijke en onzekere economische tijden, blijven studenten kiezen voor het ondernemerschap. Uit cijfers van hr-dienstengroep Liantis (tot en met het derde kwartaal van 2020) blijkt immers dat het aantal student-zelfstandigen met bijna de helft (47,8%) is toegenomen ten opzichte van eind 2019. De meest populaire beroepen voor de student-ondernemers zijn die van consulent, lesgever of schoonheidsconsulent.
Het statuut ‘student-zelfstandige’, maakt ondernemen sinds 2017 aantrekkelijker voor studenten door de voordelige bijdrageregeling. Student-zelfstandigen die op jaarbasis minder dan 13.550,5 euro (na aftrek van beroepskosten) inkomsten hebben, betalen geen of beperkte bijdragen.
Sterke stijging
Ondanks de coronacrisis kiezen toch heel wat studenten voor het ondernemerschap. In het vierde kwartaal van 2019 waren 832 student-zelfstandigen aangesloten bij Liantis. In het derde kwartaal van 2020 zijn ze ondertussen al met 1.230, een toename van 47,8%. Ook de vorige jaren bleef hun aantal consequent stijgen. Het merendeel van de ondernemende studenten – 63,8% – zijn mannen: vergelijkbaar met hun aandeel in het grotere ondernemerslandschap. Dat is wel een daling van bijna 3 procentpunten ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. De gemiddelde leeftijd van de student-ondernemer is 22,9 jaar.
Consulent populairste beroep
Studenten kiezen logischerwijze wel meer voor sectoren die ‘corona-proof’ zijn. Zo is ‘consulent’ (15,3%) het meest populair. Vervolledigen nog de top 3: lesgever (bijles bijvoorbeeld: 11,8%) en schoonheidsspecialist (10,1%). Waar café-uitbater in 2019 nog in de top 5 stond, kiezen student-ondernemers hier in 2020 amper nog voor. Niet onlogisch gezien de impact van de coronacrisis op de sector.
Bij Liantis reageren ze zeer tevreden op de cijfers. “We weten dat het statuut zeer interessant is voor studenten die de eerste stappen als ondernemer willen zetten. Dat het statuut ook tijdens de coronacrisis interessant bleef, is niet onlogisch gezien de beperkte risico’s, maar wel een enorme opsteker”, vertelt Karel Van den Eynde, expert bij het kenniscentrum van Liantis.
“Het is hoopgevend dat jongeren nog steeds brood zien in het ondernemerschap. Het statuut van student-zelfstandige is dan ook een perfecte springplank: ze kunnen het ondernemer-zijn testen zonder risico’s en ondertussen hun idee verder ontwikkelen en in de markt aftoetsen.”
Liantis hoopt dan ook dat nog meer studenten de komende maanden en jaren van het ondernemerschap willen proeven. “We zien uit andere studies dat heel wat jongeren interesse tonen in het ondernemerschap. Zelf hun baas zijn, hun eigen idee ontwikkelen, innovatief zijn… Dat spreekt duidelijk aan. Ik wil jongeren dan ook oproepen: proef van het ondernemerschap, durf jezelf te zijn én ga aan de slag als student-zelfstandige. Dankzij hun input en creativiteit zullen we onze economie de zuurstof geven die het nodig heeft om opnieuw te groeien”, besluit Karel Van den Eynde.
Bron: Liantis