NL | FR | LU
Peoplesphere

Studentenarbeid zet herstel verder. Aantal werkende studenten terug op peil van 2019.

De zomer is traditioneel de belangrijkste periode voor studentenarbeid. Met een daling van 24% (zowel in uren als in koppen) was de eerste maand van de zomervakantie vorig jaar nog danig geïmpacteerd door de coronapandemie. En ook afgelopen paasvakantie hinkte studentenarbeid, ondanks een stevig herstel, nog achterop. Dat verlies is nu weggewist. Het aantal werkende studenten is terug op pre-coronaniveau.

De cijfers voor juli tonen een tweeledig verhaal: enerzijds zit het het aantal werkende studenten terug zo goed als op hetzelfde peil van recordjaar 2019 (-1%). Dat is een stijging van 21% ten opzichte van juli vorig jaar. Anderzijds stellen we op het vlak van aantal gepresteerde uren nog steeds een daling vast van 10% in vergelijking met 2019. Dat is echter wel een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar.

Concreet: de studenten die aan het werk waren in juli presteerden met 21 uur per individu gemiddeld een half uur meer ten opzichte van 2020 (20,5 uur) en 2 uur minder dan in 2019 (23 uur).

“Afgelopen paasvakantie konden we al een stevig herstel vaststellen. Er waren toen meer dan tweemaal zoveel studenten aan de slag tegenover de catastrofale paasweken vorig jaar. Dat herstel heeft zich nu ook in de eerste maand van juli doorgezet waardoor we dicht tegen het niveau van recordjaar 2019 aanleunen. Het herstel op vlak van aantal uren is iets trager. Dat is voornamelijk te wijten aan het feit dat sectoren die traditioneel veel studenten tewerkstellen nog niet op volle toeren draaien. Denk maar aan de pretparken, de evenementensector en de horeca”, verklaart Wim Van der Linden, woordvoerder bij Randstad Group. “Bovendien is de coronacrisis niet de enige spelbreker. Ook het mindere weer in juli speelt uiteraard mee. Want hoe mooier het weer, hoe meer studenten aan zee worden ingezet.”

Heel wat studenten vonden ook een coronagerelateerde studentenjob in een test- of vaccinatiecentrum. Zo stelde Randstad Group de afgelopen maand enkele honderden studenten per week tewerk in vaccinatiecentra.

Bron: Randstad Group

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.