NL | FR | LU
Peoplesphere

Taxshift: de verhoogde korting bij de aanwerving van een extra werknemer is nog niet goed gekend

Op 1 januari 2016 trad de taxshift in werking, en werd het voordeliger voor ondernemers om nieuwe medewerkers aan te werven (via de doelgroepvermindering). Eén op vier ondernemers geeft echter aan dat hij de maatregel niet kent. Dit blijkt uit onderzoek van Securex bij 500 ondernemers. 22% van de respondenten zegt dat hij dit jaar al werknemers heeft aangeworven. Opvallend: bij 37% van de respondenten speelde de korting mee in de aanwervingsbeslissing. Bovendien zien deze ondernemers de toekomst hoopvol tegemoet: meer dan 1 op 3 neemt de maatregel mee in de budgetten voor 2017 en 2018.

Zes maanden na de start van de taxshift, geeft 13% van de ondernemers aan deze korting te kennen. 3% heeft dankzij de taxshift zelfs al een loonkostbudget aangevraagd. De grootste groep (63%) heeft al van de maatregel gehoord, maar kent de details of de bedragen niet. Maar bijna 1 op 4 (24%) ondernemers kent de maatregel helemaal niet.

De doelgroepvermindering houdt in dat de eerste aanwervingen nog interessanter worden voor startende werkgevers: Voor de eerst aangeworven werknemer zijn geen patronale basisbijdragen meer verschuldigd, en dit voor onbepaalde duur. Maar ook voor de 2de tot en met de 6de aanwerving bestaat een fikse RSZ-korting, en dit tot 13 kwartalen lang.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 46% van de ondernemers de maatregel kent via de media. 27% geeft aan dat ze de info kregen via hun sociaal secretariaat.

Het is positief dat driekwart van de ondernemers al gehoord heeft van de voordelen van de taxshift voor nieuwe aanwervingen, ook al kennen ze niet alle details. Dit wijst duidelijk op de nood aan dit soort maatregelen voor potentiële werkgevers. Toch is er duidelijk nog ruimte voor verbetering: een kwart kent de voordelen helemaal niet! Dit is een oproep om allen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen om er blijven over te informeren en te sensibiliseren. Hoe meer ondernemers de maatregelen kennen, hoe groter de positieve impact op onze maatschappij zal zijn. Dit betekent immers een verhoging van de tewerkstellingsgraad én een boost in groeipotentieel voor onze allerkleinste kmo’s,” klinkt het.

Bij 37% van de respondenten speelde de korting mee in de beslissing om aan te werven

Van de ondernemers die de details van de maatregel kennen (alle deelnemers kregen deze details), is 73% tevreden over de inhoud. 60% stelt zelfs dat de korting groot genoeg is om een extra werknemer aan te nemen.

22% van de respondenten zegt dat hij dit jaar al werknemers in dienst heeft genomen. Bij de overgrote meerderheid gaat het om 1 (66%) of 2 (21%) werknemers. Belangrijk: bij 37% van de respondenten speelde de korting mee in de aanwervingsbeslissing.

Het onderzoek toont aan dat de maatregelen effectief zijn, en dat ze doen waarvoor ze bedoeld zijn: de groeiende bedrijven net die impuls geven die noodzakelijk is om de budgetbeslissing te nemen om iemand extra aan te werven. De korting is voor de werkgevers ook voldoende groot om een beslissende invloed te hebben.”

De cijfers van het onderzoek worden gestaafd door het aantal nieuwe contracten bij het Sociaal Secretariaat Securex. Het aantal eerste aanwervingen ligt in de eerste zes maanden van 2016 54% hoger dan de eerste zes maanden van 2015.

Meer dan 1 op 4 (27%) ondernemers geeft aan dat deze maatregel een incentive is om dit jaar nog iemand aan te werven. Bovendien neemt 35% van de ondernemers deze maatregel mee in de budgetten voor 2017 en 39% zelfs in de budgetten voor 2018.

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.